Do nebe volající hřích. Ekonom Sedláček vyčetl vládě, že neudělala opravdovou reformu

Ekonom Tomáš Sedláček v pořadu K věci

K VĚCI 19.12.2023

Česká republika bývala vzorem, doháněla nebo předháněla Itálii či Japonsko. Dnes je z ní „modelka“, která zapomněla jít s dobou, takže se před nás dostává Slovensko a pomalu i Polsko, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ekonom Tomáš Sedláček. Současné vládě vyčetl, že promarnila unikátní příležitost k provedení zásadních reforem.

Podle ekonoma, filozofa a vysokoškolského pedagoga Tomáše Sedláčka je na tom naše hospodářství bídně. „Před několika měsíci jsem psal článek o tom, jak česká ekonomika v HDP na hlavu v paritě kupní síly předehnala Izrael, předehnala dokonce i Japonsko a dohání pomaloučku Itálii,“ řekl Sedláček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Jak dodal, vycházel z dat, která dnes už neplatí.

ČTĚTE TAKÉ: Firmy se mají rvát o zákazníka, míní ekonomové. Nastínili kroky vedoucí ke zlevnění potravin

Podle Mezinárodního měnového fondu bývalo Česko na třicátém místě ve světovém žebříčku ekonomik. „Teď jsme se propadli na třicáté deváté místo. Předhání nás – a myslím, že definitivně předehnalo – Slovensko, se kterým jsme se neustále od začátku devadesátých let srovnávali. Chvíli vyhrávali oni, chvíli jsme na tom byli lépe my. Dneska nás předehnalo Slovinsko, Litva a i Polsko nám dýchá na záda,“ uvedl ekonom.

Hospodářství Česka pak přirovnal k modelce. „Česká ekonomika začíná vypadat jako modelka, která kdysi fungovala úplně skvěle a tak trošku kašlala na svoje vzdělání a tak dále. Teď najednou nám ale trošku stárne a je překvapená, že to, co letělo před 20 lety, dnes už neletí,“ popsal Sedláček.

Vládla propásla šanci k reformě

K takzvanému „ozdravnému balíčku“ Fialova kabinetu Sedláček poznamenal: „Reforma měla být pořádná, protože takovou konstelaci prezidenta, opozice a jakžtakž fungující ekonomiky tady dlouho mít nebudeme. Udělat v této konstelaci udržovací reformu je do nebe volající hřích. Na druhou stranu to, kde ekonomika dneska je, je výsledkem nejméně pěti vlád historicky nazpátek.“

Ekonom vládu zkritizoval hned z několika důvodů. „Byla udělaná pozdě, teď je už špatná doba volebního cyklu na dělání reforem. Vláda byla nepřipravená, příliš dlouho jí trvalo, než si to zhodnotila a vůbec dala mentálně dohromady. Nikoho moc nepotěšila,“ řekl s tím, že nezná jediného ekonoma, který by byl z úsporného balíčku nadšený.

Příkladem oblasti, v níž kabinet měl sáhnout k radikálním reformním krokům, je podle Sedláčka byrokracie. „Ministr financí nemá být zodpovědný za to, jak vypadá ekonomika, protože za to opravdu nemůže. Má být zodpovědný za to, jak vypadá ministerstvo. Tohle nezajímá skoro nikoho. České úřady nefungují. Byrokracie také ne. Kdyby se udělala reforma byrokracie, české ekonomice by to prospělo mnohem víc. Měli bychom si uklidit zákony, kterými jsme si to zkomplikovali. Postavit v České republice školku už dávno není finanční problém, ale je to problém byrokratický,“ vysvětlil Sedláček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaleknou se obchodníci kontrol a zlevní potraviny? Podívejte se na video.

Tagy: