Do války jdou i bratři Kličkové. Legendární boxeři se chopili zbraní a brání Kyjev

Legendární boxerští bratři Vitalij (vlevo) a Vladimir Kličkové se chopí zbraní kvůli obraně ukrajinského Kyjeva proti Rusům.

Kličkovi jdou do boje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil všeobecnou mobilizaci, muži mezi 18 a 60 lety se tak chopí zbraně. Připojuje se i proslulá bratská dvojice – Vitalij a Vladimir Kličkovi. Bývalí boxerští šampioni těžké váhy informovali, že i oni budou proti ruským vojskům bojovat a chtějí bránit hlavní město Ukrajiny Kyjev. Starší z bratrů Vitalij je jeho starostou.

„Nemám jinou možnost, musím to udělat. Budu bojovat,“ sdělil pro britskou televizi ITV 50letý Vitalij Kličko. Ten zastává funkci starosty hlavního ukrajinského města Kyjev. Proslul však zejména jako jeden z nejlepších boxerů historie, kterému se v ringu přezdívalo Doktor železná pěst.

Jeho o pět let mladší bratr Vladimir, který také svou veleúspěšnou boxerskou kariéru ukončil, již narukoval. Podle svých slov cítil nutnost „bránit zemi, kterou miluje“.

„Nemohu stát v pozadí a chci to udělat. Proto jsem se zapsal k obraně našeho města a země,“ uvedl začátkem února několikanásobný mistr světa Vladimir Kličko. Tomu se v ringu pro změnu říkalo Doktor ocelové kladivo. Vitalij v reakci na Vladimirovo rozhodnutí na tiskové konferenci řekl, že pokud někdo napadne Ukrajinu, tak zaplatí „velmi bolestivou cenu“.

Naposledy se bratři společně vyjádřili na sociálních sítích ve čtvrtek. Mladší Vladimir zde v angličtině prosil lidi v zahraničí, aby „sledovali tragédii, která se na Ukrajině právě odehrává“. Konflikt označil za nesmyslný a nebude podle něj mít žádného vítěze, pouze poražené. „Musíme zůstat jednotní proti této ruské agresi. Nedopusťte, aby to pokračovalo na Ukrajině, v Evropě a potenciálně ve světě,“ napsal.

Vladimir Kličko: Za válku může i slabost Západu

Mladší z bratrů Kličkových ve čtvrtek na sociální sítě napsal, že je jasné, že „Putin chce zničit Ukrajinu a suverenitu jejího lidu. Slova jsou následována raketami a tanky. Míří na nás zničení a smrt. Hotovo, krev se smísí se slzami“. Ze samotné války neviní pouze Putina, kterého označuje za „šílence“, ale také „slabost Západu“.

Rusové přes veškerá varování dále postupují Ukrajinou. Bojuje se už i na předměstí Kyjeva, ozývá se střelba a nachází se zde předsunuté ruské jednotky. Na jihu země pak ukrajinská obrana zkolabovala a Rusové dobyli přístavní město Cherson. Ukrajincům se sice podařilo znovudobýt Mariupol, ale ten je nyní pod těžkou palbou. Atakům čelí i přístavní Oděsa.

Těžké boje se odehrávají na severu u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny. V něm je i štáb CNN Prima NEWS, konkrétně reportérka Darja Stomatová s kameramanem Jánem Schürgerem. „U nás aktuálně v Charkově slyšíte dělostřeleckou palbu. Před chvilkou tu nastala malá panika. Lidé se začali schovávat dovnitř,“ popsala po desáté hodině dopoledne reportérka CNN Prima NEWS, která se nacházela u místního hlavního nádraží. To totiž funguje i jako kryt. K palbě podle ní mohla dojít přibližně 10 kilometrů od štábu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v televizním projevu uvedl, že Ukrajina stojí proti Rusku sama, protože ji státy NATO válečně nepodpoří. Již ve čtvrtek vyhlásil všeobecnou mobilizaci, tedy povolání do zbraně pro všechny muže ve věku od 18 do 60 let.

Tagy:
válka Vladimir Putin box zbraň invaze Ukrajina Kyjev Charkov Vitalij Kličko Vladimir Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj