Dobrovolní hasiči v Jihomoravském kraji dostanou 130 tisíc nejmodernějších respirátorů v hodnotě 13 milionů korun

Dovozce baterií Philips věnuje dobrovolným hasičům v Jihomoravském kraji 130 tisíc respirátorů druhé nejvyšší třídy ochrany, tzv. FFP2. Dar v hodnotě 13 milionů korun zajistil Nadační fond REGI Base I., který pomáhá zraněným válečným veteránům, vojákům, policistům, a právě i hasičům. Zástupci dobrovolných hasičů se do Brna–Králova Pole sjeli k převzetí a distribuci darovaných respirátorů ve čtvrtek.

Cílem akce je podpora dobrovolných hasičů, kteří z centrální úrovně takové prostředky nedostali, a to přestože poskytují pomoc a jsou v boji s pandemií COVID-19 už od jara velice aktivní. Respirátory jsou určeny především pro dobrovolné jednotky nejnižší kategorie, tzv. JPO V, kterých je v Jihomoravském kraji nejvíce. Pamatováno je i na dobrovolné sbory z jiných krajů, kterým budou pomůcky dopraveny bezplatně. Pro dobrovolné hasiče tak jde zároveň i o zkoušku distribuce, kdy musejí pomocí vlastních sil a prostředků, a navíc v krátkém čase dopravit materiál do svých sborů tak, aby co nejdříve mohly prostředky chránit dobrovolné hasiče v daných okresech.

Respirátory mají certifikaci českého Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, který je jedinou akreditovanou laboratoří v ČR pro certifikaci tohoto typu výrobku. Dodávané zdravotnické prostředky byly podrobeny funkční zkoušce dle ČSN EN 149+A1. Na základě protokolu z této zkoušky je doloženo, že se parametrově blíží spíše k FFP3. Nepropustnost aerosolu je na úrovni 97,87 % (pozn.: norma pro FFP2 je 94 % a pro FFP3 99 %).

Respirátory na tuto akci věnovala fondu společnost BORGY CZ, a.s. Tato ryze česká firma založená v roce 2009 působí v 17 zemích střední a východní Evropy na trzích se spotřební elektronikou. Zastupuje zde zejména zdravotnické prostředky značky Beurer a audiotechniku a příslušenství značky Philips. V současné době zaměstnává přes 60 lidí a její plánované letošní tržby dosahují 600 milionů korun.

Dopravu z Prahy do Brna zajistila zdarma firma Agrico Bohemia s.r.o. Poděkování za pomoc s vytvořením logistického zázemí a uskladnění k redistribuci těchto ochranných prostředků patří Městské části Brno-Královo Pole.

Tagy:
hasiči Brno respirátor Jihomoravský kraj respirátory Česko Praha Philips Agrico Bohemia BORGY CZ sbor dobrovolných hasičů BORGY CZ, a. s. Výzkumný ústav bezpečnosti práce