Dokázali byste pomoci: Mobilní aplikace Záchranka

Aplikace Záchranka

CNN_Domácí: Záchranka - Google Chrome 2022-06-30 22-40-19

Přivolat v případě akutní nouze pomoc jedním tlačíkem? Ano. S pomocí aplikace Záchranka to jde. Nainstalovat si ji můžete do svého mobilního telefonu i do chytrých hodinek. A velkou pomoc může znamenat pro hluchoněmé, případně pro ty, kteří po úrazu nemohou mluvit. Odešle totiž záchranářům vaši přesnou pozici a dokáže je informovat i o povaze vašeho zranění. Čtěte dál a budete vědět jak na to.

Situace, kdy člověk potřebuje pomoc profesionálních záchranářů, bývají často vypjaté a plné nervozity. Každé ulehčení je proto vítané. Ať už voláte pomoc sobě nebo jinému. Aplikace Záchranka je v takových chvílích významným pomocníkem. A dokáže zalarmovat i Horskou službu nebo vodní záchranáře. A to všechno i bez připojení k internetu.

Rychlá pomoc na dosah ruky

Ať už potřebujete pomoc kdekoli, použití aplikace záchranka je velmi snadné. Stačí aplikaci otevřít a podržet po dobu tří vteřin stisknuté červené tlačítko na displayi. Následně aplikace odpočítá pět vteřin, během kterých můžete nouzové volání odvolat. Pak už stačí jen potvrdit, že chcete vytočit linku 155, kde se vám bude věnovat některý z operátorů. To je pro vyslání nouzového signálu klíčové.

„Až telefonický hovor s dispečerem linky 155 znamená zahájení záchranné operace,“ zdůrazňuje se na webu aplikace.

Když nemůžete mluvit

Tvůrci aplikace pochopitelně mysleli také na ty, kteří z jakéhokoli důvodu mluvit nemohou. V takovém případě je potřeba v levém dolním rohu stisknout na displayi nápis Nemohu mluvit.

Po jeho stisknutí se objeví devět ikon zobrazujících nejrůznější typy zdravotních obtíží. Jednu z nich je potřeba vybrat a následně potvrdit volání o pomoc tlačítkem Odeslat nouzovou zprávu.

Aplikace Záchranka pro neslyšící

Tvůrci aplikace mysleli i na neslyšící. Ti by o svém handicapu měli napsat do svého profilu (ten by si měl v aplikaci vyplnit každý). V takovém případě se jim tabulka s možností výběru povahy zdravotních obtíží nabídne automaticky.

Opět následuje odečet několika vteřin. Během nich jsou zadané informace odesílané na tísňovou linku. Záchranáři se během pár vteřin dozví, co vás trápí i kde jste. Tahle možnost se mimochodem hodí i v zahraničí (aplikace funguje na slovenských horách, v Maďarsku a Rakousku), kde je tímto alespoň v prvopočátku eliminován problém s případnou jazykovou bariérou.

I v tomto případě jste ale na konec spojeni s operátory, kteří se přizpůsobí vašemu aktuálnímu stavu.

Ověření telefonního čísla

Je nutné, aby aplikace fungovala. Právě díky tomu je schopna odeslat vaši přesnou polohu ve chvíli, kdy to nejvíc potřebujete. Při přihlašování do aplikace tedy zadejte své jméno a telefonní číslo a vyberte volbu Ověřit telefonní číslo. Během chvíle v textovce obdržíte kód, který do aplikace zadejte a stiskněte možnost Aktivovat.

Teď je aplikace připravená vám pomáhat. Profesionální záchranáři ovšem doporučují při vyplňování profilu zadat i další důležité informace, které mohou být při jejich práci velmi důležité a nápomocné.

Vyzkoušejte si přivolání pomoci nanečisto

Nejste si jistí, jestli víte jak na rychlé přivolání pomoci v rámci aplikace? V testovacím režimu si to můžete vyzkoušet. A kdyby bylo potřeba, nebudete tápat.

Nejen mobil ale i chytré hodinky nebo videohovor

Může se stát, že pomoc budete potřebovat, ale mobil nebude na dosah ruky a vy si ho nedokážete podat. Pokud patříte k majitelům Apple Watch, můžete pomoc přivolat z nich.

Po spojení s operátory tísňové linky můžete v případě potřeby zahájit i video hovor. Vyškolení pracovníci operačního střediska tak okamžitě vidí podmínky, v jakých se nacházíte.

Pokud jste na místě, kde je problém se sílou signálu, aplikace odešle šifrovanou textovou zprávu s vaší pozicí. I tehdy tedy dokáže pomoci. Ovšem pozor, odeslání zprávy je potřeba potvrdit!

Výhra pro vaše zdraví - ZP MV ČR

Přejděte k ZP MV ČR! Vyplňte jednoduchý on-line formulář. Přihlásit se můžete do 31. 3. 2023. Od 1. 7. 2023 pak jako pojištěnec ZP MV ČR plně využívejte všech výhod.

Mezi další nesporné plusy aplikace Záchranka patří třeba i mapa, kde najdete nejbližší AED přístroje, tedy automatizované externí defibrilátory. Umí také včas varovat před nebezpečím ve vámi zvolené oblasti.

Teď už víte, že stát se hrdinou není zas tak těžké, nebojte se pomoci.

O tom, jak nevhodná navigace může ztížit práci záchranářů, si můžete přečíst v dalším z instagramových příspěvků Marka Dvořáka. Záchranář na svém profilu bez obalu ale mnohdy s nadsázkou informuje o těch nejtěžších chvílích v životech pacientů i lékařů.

Tagy: