Dokázali byste pomoci: První pomoc při masivním krvácení. Jak pomoci a neublížit

Muž v Třinci spadl ze třetího patra.

Záchranáři 155, 3. díl - Dokázali byste zastavit masivní krvácení?

Rudá krev se rozlévá nebo vystřikuje všude kolem, zatímco ten, kterému ještě před chvílí kolovala v žilách, bledne a život z něj vyprchává stejně rychle jako nejvzácnější tekutina. Teď vás nechceme děsit. Takhle nějak ale vypadá masivní krvácení. Pomoc člověku, který takto krvácí, je jediná. Co nejrychleji únik krve zastavit. V našem článku zjistíte nejen jak na to. Ale dozvíte se také, že jedinou účinnou pomoc pacientům s významnou ztrátou krve, ohrožuje nedostatek dárců. Také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR zaznamenala v posledních letech úbytek dobrovolných dárců krve. Darování krve přitom kromě dobrého pocitu z pomoci druhým může přinést i další benefity. Čtěte dál a budete vědět vše, co potřebujete.

Masivní krvácení patří k těm nejnáročnějším situacím. Při výrazném úniku krve je totiž třeba jednat velmi rychle.

„Je to skutečně život ohrožující stav. A pokud tomu člověku nepomůžeme, tak zcela určitě zemře. Je to úkon, který je nadřazený například před resuscitaci,“ zdůrazňuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, Jana Poštová.

Volající na tísňovou linku často operátorům popisují, jakou barvu krvácení má a jak daleko stříká. Důležité ovšem je, jestli ho lze zastavit.

Nejdřív vlastní bezpečnost, pak pomoc druhému

Při cestě na pomoc zraněnému, byste se v první řadě měli velmi pozorně rozhlédnout po okolí. Nezáleží přitom, zda jste u dopravní nehody nebo u úrazu způsobeném motorovou pilou při zahradních pracích. Nehrozí nebezpečí vám samotným? Teprve poté, co z okolí odstraníte nebezpečné prvky, můžete jít pomáhat tomu, kdo to potřebuje.

Pokud to situace umožňuje a zraněný člověk vás dokáže vnímat, mluvte na něj a zkuste ho uklidnit. Pokud není v šoku, je možné ho požádat, aby si ránu, kudy krev uniká, ucpal vlastníma rukama, než se k němu dostanete.

„Musíme krvácení co nejrychleji a účinně zastavit. Nejúčinnější, co můžu udělat, je přímý tlak v ráně. Klidně svojí rukou, tlačím na to. Zastavím to krvácení,“ říká lékař-záchranář Marek Dvořák. Jako další možnost pomoci, pokud se úraz stane v domácnosti, zmiňuje čistou utěrku nebo obvaz z autolékárničky. Správně zastavené krvácení poznáme tak, že už se krev dál nevylévá.

V krizových situacích můžete použít i aplikaci Záchranka

  • Velmi jednoduchý způsob přivolání pomoci jedním stisknutím tlačítka
  • Za pomoci rychlé volby na displayi záchranářům rovnou odešlete i nejnutnější informace o povaze zranění
  • Sdílet můžete i obraz z místa
  • Operátoři vidí, kde se nacházíte, není třeba se zdržovat složitým vysvětlováním
  • Přes aplikaci záchranka si přivoláte pomoc i v Maďarsku, Rakousku nebo na slovenských horách

„Nemusíme vůbec dbát na estetiku, jak to vypadá, ale musí to být prostě účinné.

Pokud by to i přes další vrstvu toho obvazu krvácelo dál, tak můžu použít zaškrcovadlo a to musí být dostatečně široké. A použít ho můžu v podstatě na dvě místa na těle. A to je paže a stehno,“ vykládá dál Marek Dvořák, jak pomoci člověku s masivním krvácením.

Zároveň upozorňuje, že zaškrcení pacientovi, pokud je při vědomí, nebude vůbec příjemné. S největší pravděpodobností si bude stěžovat na bolest. Ta ale k zastavování masivního krvácení patří. „Že je to správně zaškrcené, poznáme tak, že to přestane stříkat.“

Pokud se krvácení podaří zastavit, ihned voláme 155. Použít můžete také aplikaci záchranka, která v krizové situaci může výrazně pomoci. Velmi důležité pro raněného, pokud je při vědomí, je s ním komunikovat a dodat mu klid, například informací, že pomoc je na cestě.

Teď už víte, že stát se hrdinou není zas tak těžké, nebojte se pomoci.

O tom, že v mnohých případech zastavení masivního krvácení nestačí, ale je třeba i rychlá transfuze, si můžete přečíst v dalším z instagramových příspěvků Marka Dvořáka. Záchranář na svém profilu bez obalu ale mnohdy s nadsázkou informuje o těch nejtěžších chvílích v životech pacientů i lékařů.

Podpora ZPMVCR při darování krve

Prvodárcům přispějeme 1 000 Kč, které můžete použít například na sportovní aktivity či na nákup vitamínů. Pravidelným dárcům krve pak přispíváme od 250 až do 5 000 Kč. Nejvyšší příspěvek je možno čerpat na lázeňskou léčebně rehabilitační péči.

Zdroj: ZPMVCR.cz

Bez dárců krve by pomoci nebylo

Zásadní roli v pomoci všem, kteří utrpěli významnou ztrátu krve, hrají dárci krve. Jsou to v první řadě právě oni, kdo v případě masivního krvácení, rozhodují o životech druhých. Pokud by dárců nebylo, nebyly by ani krevní konzervy.

České nemocnice se přitom dlouhodobě potýkají s nedostatkem krve, především v letních měsících.

„Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky zaznamenala, že dlouhodobých dárců každoročně ubývá. Během pandemie klesl počet dárců až o třetinu. Širokou veřejnost proto pravidelně informujeme a podporujeme v bezpříspěvkovému dárcovství krve. V tuto chvíli neexistuje jiná cesta, jak zajistit dostatek krve,“ zdůrazňuje zásadní roli dárcovství krve v systému pomoci pacientům Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Ta dlouhodobě spolupracuje s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému na projektech zaměřených právě na podporu dárcovství krve.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP 211) působí na českém trhu již od roku 1992 a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. V současnosti pečuje o zdraví více než 1,3 milionu klientů. Má smlouvy s více než 27 tisíci, tedy se všemi nejvýznamnějšími, lékaři a zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR.

Svým klientům nabízí výhody a bonusy jako tisícové příspěvky na prevenci, konzultace po telefonu, bezplatné služby nezávislého ombudsmana, pohodlnou komunikaci a rychlé a výhodné pojištění.

Tagy:
lékař první pomoc pacient krev Česko zdravotní pojišťovna dárce krve krvácení Ministerstvo vnitra České republiky Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy