Z pár kamínků si postavíte domino, jaké jste ještě neviděli

Rodinné dovolené a výlety během krásných letních měsíců využíváme k tomu, abychom spolu trávili co nejvíce času. A to nejenom při společných toulkách přírodou, ale třeba také během deštivého odpoledne, kdy rádi sáhneme po oblíbené společenské hře. My vám ukážeme, jak si vyrobit jednu vlastní. Stačí k tomu hezké kamínky, sběratelské nadšení a trochu umělecké fantazie.

Pokud se rozhodnete vytvořit si vlastní domino z kamínků, využijte třeba společného výletu, při němž narazíte na potůček s průzračnou vodou, a hlavně krásnými oblázky. V klasickém dominu je většinou 28 herních kamenů, ale vy si můžete nasbírat klidně kamínků více. Vyrobíte si z nich přece svoje vlastní vychytané a netradiční domino, takže se nenechte svazovat nějakými pravidly.

Barevná fantazie

Pokud možno, vybírejte pěkné ploché kameny, které doma omyjte a nechte oschnout. Pak na ně naneste barvy, nejlépe akrylové, protože rychle schnou a dají se ředit vodou. To oceníte i proto, že se dobře smývají z rukou, a v případě dětí i z dalších částí těla.

Jako základ stačí pět různých barev, ale pokud víte, že budete hrát „kamenné“ domino ve více než dvou lidech, klidně popusťte uzdu své barevné fantazii. Při barvení postupujte tak, aby kamínky splňovaly dominový princip: Například půlku natřete zelenou a druhou žlutou, u dalšího kamínku pak půlku žlutou a půlku červenou. Zkratka, abyste je mohli k sobě postupně přikládat podle barev.

Bavit se budou všichni

Možná se ptáte, proč si vyrábět vlastní domino, když můžete sáhnout po tom, které máte doma? Uvidíte sami, jak vás tato aktivita nadchne od samého začátku. Prožijete s rodinou nebo s přáteli krásné chvíle na čerstvém vzduchu, a ještě si přitom pročistíte hlavu.

Radost a legraci si určitě užijete už při sbírání kamínku a bavit vás bude i jejich barvení. Vaše děti se u nich navíc naučí nebo si zopakují názvy barev. Takže neváhejte a vydejte se na „lov“ dominových oblázků…

Věděli jste, že...?

… domino je stará hra, která pochází z Dálného Východu? V Číně se nazývala „timpai“, v Koreji „koi hpai“ a v Laosu ji znají jako „tau-tem“. Do Evropy ji přivezl ve 13. století Marco Polo. Netrvalo dlouho a brzy se rozšířila do celého světa.

Tagy: