Z flákače stvořila nejmocnějšího muže planety. Kdo je žena, kterou Putin miluje jako matku?

Když bylo Vladimiru Putinovi 11 let, poflakoval se s dětmi, které na něj měly špatný vliv. Právě tak popsala prezidentovo dětství jeho třídní učitelka Věra Gurevičová, která zasáhla, ukázala malému chlapci „správnou cestu“ a dala Rusku vůdce. Jak žena, která je pro Putina druhou matkou, ovlivnila jednoho z nejmocnějších mužů planety?

Na dětská léta Putin zřejmě nevzpomíná v nejlepším. Jeho starší bratři zemřeli a rodný Leningrad byl zpustošen válkou. Nejstarší z jeho sourozenců zemřel z neznámých příčin už několik let před válkou.  Navíc málem přišel i o milovanou matku Mariju Putinovou, která byla během blokády tak slabá, že nemohla pořádně ani stát na nohou.

Spolu s manželem a synem žila v komunálním bytě v domě, který byl zamořen škůdci. Jejich poměry byly katastrofální. Rok 1964 byl však zlomový. Právě tehdy přišla do bytu tehdy 11letého Putina jeho třídní učitelka. Gurevičová na milníky prezidentova života zavzpomínala v knize Vladimir Putin. Rodiče, přátelé, učitelé. Během oné osudové návštěvy zjistila, že chlapec byl tehdy celé dny sám, protože jeho rodiče pracovali. A to byl důvod, že se chytil pochybné party.

Jeho „kamarádi“ neměli na mladíka dobrý vliv. Často se navíc dostával do potyček. „Do své oběti se zaryli, viseli na ní celou svou vahou a rvali se jako buldoci,“ popisovala učitelka v knize. Tomu však učinila přítrž. „Dost bylo flákání, věnuj se škole,“ řekla před 60 lety Putinovi.

Kdo má na Putina vliv?

Hoch Gurevičové k jejímu údivu drze odpověděl: „Kdybych chtěl, zvládl bych všechny domácí úkoly během hodiny.“ A právě tento moment odstartoval kariéru muže, který se stal postrachem celého světa. Gurevičová se společně s Putinovým instruktorem juda, mentorem Anatolijem Rachlinem stala prezidentovým vzorem.

Putinovy známky se náhle zlepšily, stejně jako jeho přístup k životu a budoucnosti. Vystudoval práva a nyní již více než 20 let pevnou rukou vládne Rusku. Se ženou, které vděčí za to, kde nyní je, se ukazoval i na veřejnosti. Vždy v objetí a s úsměvem na rtech. Mnozí se přitom domnívali, že ženou, která má na šéfa Kremlu největší vliv, je jeho domnělá milenka Alina Kabajevová.

Slova Gurevičové před 58 lety na Putina zapůsobila natolik, že svůj život kompletně změnil. Mohla by to tak být právě ona, kdo by válku na Ukrajině mohl zastavit. Otázkou však zůstává, jaký pohled na válku, která ovlivňuje celý svět, žena má.

Tagy: