Dostál se pustil do Vašákové: Ať uleví doktorům od papírování místo chození do televize

Ondřej Dostál

Dostál kritizuje ministerstvo zdravotnictví

Expert Pirátů na zdravotnické právo Ondřej Dostál v nedělní Partii na CNN Prima NEWS kritizoval náměstkyni ministra zdravotnictví Martinu Koziar Vašákovou. Podle něj by se měla spíš věnovat snížení administrativní zátěže praktiků než chodit do televizních debat.

Dostál během vysílání CNN Prima NEWS apeloval na to, aby se vláda v očkování proti covidu soustředila především na rizikové skupiny. „Pokud proženeme očkovacími centry sto teenagerů, má to menší efekt, než když praktický lékař vyjede dát cíleně třetí dávku jednomu 80letému seniorovi,“ řekl.

Poté připomněl vyjádření předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky, který sám zmínil, že by praktici rádi více jezdili za seniory, ale prý jim 50 procent času bere administrativa.

„Jako právník vím, že většina té administrativy je naprosto zbytečná nebo se dá klidně o půl roku odložit, aniž by se cokoliv stalo. Toto je úřední role paní náměstkyně Vašákové. Čili nemá smysl chodit do televize, ale spíš řešit, jak panu Šonkovi ulehčit administrativu,“ řekl.

Vašáková vystoupila v Partii krátce před Dostálem. Během debaty mluvila mimo jiné o tom, že vláda zvažuje další omezení hromadných akcí. Tvrdě se také pustila do lékařů, kteří vystupují proti očkování. Podle ní by takoví lidé měli být vyloučení z České lékařské komory.

Holá pravda, nebo čísla vytržená z kontextu?

Proti očkování vystupuje svým způsobem i Ondřej Dostál na svém Twitteru, kde zveřejňuje čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Mimo jiné ukazuje, že mezi nakaženými covidem je významná část očkovaných jedinců, kteří nemoc neprodělali. Dostála v tomto ohledu mnozí kritizují s tím, že taková data mohou být bez podrobnější interpretace velmi zavádějící.

Dostál se zviditelnil již před sněmovními volbami. Jako tehdejší pirátský kandidát na ministra zdravotnictví uvedl, že médiím není nic do toho, jestli je očkovaný.

Následně uspořádal na svém Twitteru anketu a poté, co lidi odhlasovali, že by měl informaci zveřejnit, přiznal, že očkovaný není, protože má prý po prodělání covidu v prosinci 2020 stále protilátky a chodí pravidelně na testy.

Bylo mu také vytýkáno, že jakožto kandidát na ministra zdravotnictví nepřispívá k motivaci lidí k očkování. „Pokud není v tuto chvíli ochoten jednoznačně podpořit svými výroky očkování proti covidu, pak pro mě naprosto ztrácí smysl uvažovat o volbě Pirátů a Starostů,“ sdělil mu tehdy jeden z uživatelů sociálních sítí.

Tagy:
zdravotnictví Twitter očkování senioři televize lékaři vakcína CNN Prima NEWS Partie Česká lékařská komora Piráti ministr zdravotnictví Ondřej Dostál Partie Terezie Tománkové Ministerstvo zdravotnictví vláda Česko koronavirus COVID-19 administrativa Petr Šonka protilátky praktičtí lékaři třetí dávka Martina Koziar Vašáková Piráti a Starostové Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR vakcína proti COVID-19