Dovolené se blíží. Co když vám ji zaměstnavatel zatrhne a kdy na to má nárok?

Jak správně čerpat dovolenou?

Jaké podmínky momentálně panují v Chorvatsku?

Jedna z mála pracovních formalit, kterou většina zaměstnanců vyplňuje s nadšením. Žádost o dovolenou. Zatímco si mnoho lidí myslí, že o dovolenou žádají, z pohledu zákona jim ji zaměstnavatel nařizuje. A mimochodem, také vám ji ve vámi požadovaném termínu nemusí povolit. Anebo ještě hůř – může vás povolat zpět z té, kterou už si užíváte. Kdo ještě nemá dovolenou vyřízenou, ať pokračuje ve čtení.

Většina z nás ví, že má při práci nárok na čtyři týdny dovolené. To ale neplatí pro všechny zaměstnance stejně. Záleží také na typu zaměstnání. Například pedagogičtí pracovníci nebo akademici čerpají dovolenou dvojnásobnou. Pět týdnů dovolené pak mají ti, kteří pracují pro stát, územní samosprávní celky nebo školské právnické osoby a státní fondy.

Jakou dovolenou si vybíráte?

Teď nechceme vědět, jestli se chystáte k moři, nebo do hor. Na mysli máme váš pracovní poměr a způsob, podle kterého se vám dovolená bude vypočítávat.

  • Dovolená za kalendářní rok

Tahle dovolená se vás týká za předpokladu, že pracujete nepřetržitě celý rok. V daném kalendářním roce musíte odpracovat alespoň šedesát dní. Do výkonu práce se nepočítá pouze čas strávený na pracovišti. Je to podle webu Jobs.cz také: „Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.“

  • Dovolená za odpracované dny

Tato varianta se týká lidí, kteří nepracují u jedné společnosti celý kalendářní rok, ale jen jeho část. Dovolená se pak vypočítává poměrně k odpracované době. I v tomto případě je ale třeba mít odpracováno šedesát dní.

  • Dodatková dovolená

Typ dovolené, na který má nárok jen několik druhů pracovníků. Třeba při těžbě nerostů nebo při práci, kde jsou zaměstnanci vystaveni vysokému riziku infekcí či ionizujícího záření. Dále náleží i zaměstnancům vězeňské služby. Ti i další mají nárok na jeden dodatkový týden dovolené za předpokladu, že pracují nepřetržitě celý rok. Pokud tomu tak není, stejně jako u předchozích dvou typů dovolené za každých jednadvacet odpracovaných dní vzniká nárok na jednu dvanáctinu dovolené.

Kdy dovolená a kdy placené volno?

Často se s dovolenou zbytečně plýtvá. Udělejte si jasno v tom, kdy je potřeba dovolená a kdy můžete po zaměstnavateli chtít placené volno. Na něj máte nárok v těchto případech:

  • Svatba (vaše či vašich dětí)
  • Cesta do porodnice (platí pro otce dítěte, pozor, placené volno pokrývá pouze cestu do porodnice, nikoli samotný porod)
  • Úmrtí v rodině a pohřeb (v případě úmrtí partnera nebo dítěte dva dny, na pohřeb jeden)
  • Návštěva lékaře (jen po dobu nezbytně nutnou, platí i pokud jdete jako doprovod dítěte, partnera či rodičů, svých i partnerových)
  • Darování krve (pokrývá cestu tam i zpět, dobu odběru a případného zotavení)
  • Hledání nové práce (pouze pokud dostanete výpověď z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce, písmen a) až e))

Jak dostat dovolenou bez potíží?

Předně je třeba si uvědomit, že i když máte na dovolenou nárok ze zákona, neexistuje žádný předpis, kterým byste ze šéfa vymámili svolení jet k moři nebo na chatu ihned, jak si vzpomenete. Jeho hlavním úkolem je zajistit bezproblémový chod firmy i v době dovolených. Abyste dovolenou dostali, udělejte maximum pro hladký průběh práce i ve vaší nepřítomnosti.

  • Požádejte o dovolenou včas, ideálně s předstihem
  • Dokončete rozpracované úkoly
  • Rozdělte své povinnosti mezi jiné kolegy, oplatíte jim to, až pojedou na dovolenou oni
  • Nastavte automatickou odpověď v e-mailu s doporučením, na koho se obracet ve vaší nepřítomnosti
  • Určete, kdo a kdy vám bude smět volat, stejně jako dobu, kdy budete přijímat hovory

Když vám dovolená neprojde

I to se může stát. Obvykle si trpké odmítnutí vyslechnou pracovníci, kteří chodí hlásit dovolenou na poslední chvíli. Dočkat zamítnutí se ale můžete i tehdy, když nikdo jiný dovolenou nemá. Stává se to, pokud nadřízení předem vědí, že v termínu vaší dovolené bude čekat firmu například náročná zakázka, u které bude každá ruka dobrá.

Zaměstnavatel je podle zákona oprávněn vám dokonce dovolenou zrušit, a to i přesto, že vám původně dal zelenou. Ba co víc, může vás dokonce odvolat z dovolené, kterou už čerpáte. „Při takovém počínání je zaměstnavatel povinen nahradit vám náklady, které vám bez vašeho zavinění vznikly právě z důvodu, že změnil určenou dobu čerpání vaší dovolené nebo že vás z dovolené odvolal. Tyto náklady byste měli zaměstnavateli prokázat,“ píšou stránky Právo pro všechny s tím, že k tomu ale zaměstnavatele opravňují pouze zásadní provozní důvody.

Když se dovolené vyhýbáte

Jsou něco jako jednorožci, žádného jste zřejmě nikdy nepotkali, ale existují. Lidé, kteří si dovolenou zkrátka vzít nechtějí. Jenže ji přesto dostanou. Jak už jsme zmiňovali v úvodu, dovolenou si sice laicky řečeno vybíráte vy, z pohledu zákona vám ji ale zaměstnavatel nařizuje. Pokud si ji odmítáte vybrat, přijde její nařízení i v praxi. Musí vás ale upozornit alespoň dva týdny předem: „Dobu čerpání dovolené vám však dle zákoníku práce nesmí určit například na dny, kdy jste v pracovní neschopnosti či na rodičovské dovolené. Současně by měl zaměstnavatel při rozvrhování dovolené mimo své provozní důvody zohlednit také vaše oprávněné zájmy,“ píše Právo pro všechny.

Tagy:
dovolená práce zaměstnanci zaměstnavatelé Vězeňská služba České republiky Zákoník práce kalendářní rok