Drahé potraviny? Zemědělci zlevnili, na řadě jsou supermarkety, zdůrazňují ekonomové

Experti radí, aby lidé v horku nepodceňovali vhodné uskladňování potravin.

Ceny potravin neklesají, komodity ale ano

Jako horký brambor si vinu za vysoké ceny potravin mezi sebou přehazují zemědělci, potravináři a obchody. Rozsoudit se je snaží ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který míní, že na současném problému má svůj podíl každá skupina. Podle aktuálních dat jsou ovšem ceny od zemědělců meziročně o 16 procent nižší. Ekonomové tak ukazují na výrobce a supermarkety. Tah se zlevněním potravin je teď prý na nich.

K řešení problému s drahými cenami potravin vyzval Výborného sám premiér Petr Fiala (ODS). „Snažím se především o to, aby čeští zákazníci měli přiměřené ceny na pultech obchodů a aby na tom nikdo nevydělával nadmíru,“ sdělil ministr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pokud nebudeme investovat do nových technologií, potraviny nezlevní, varuje Večeřová

Zatímco lidovecký šéf resortu označil za podezřelé v tomto ohledu všechny, ekonomové se v hledání viníka rozchází. „Viděli jsme, že když obchodníci v loňském roce zjistili, že mohou zvedat ceny, činili tak v mnohem větší míře, než jak tomu bylo v okolních zemích,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Lubomír Lízal. Podobně to vidí i ekonom Richard Hindls. „Ukazuje se, že řada potravinářů má za poslední dobu velmi vysoké zisky. V řadě případů jsou navíc dotováni,“ řekl.

Zlevňování už začalo v takzvané prvovýrobě, tedy u zemědělců. „Ceny zemědělských výrobců klesly o 16 procent, ceny rostlinných komodit dokonce až o 26 procent,“ ozřejmil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Zatímco na začátku války na Ukrajině stál chleba 34 korun, teď se jeho cena pohybuje okolo 45 korun. A to i přesto, že jedno kilo potravinářské pšenice prodávají zemědělci výrazně levněji než před začátkem ruské agrese. „Řada pekařů vyrábí z drahé mouky vyrobené v loňském roce. Bohužel řada z nich musí doplácet úvěry za drahé energie,“ sdělila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

„Zemědělci odvedli svůj kus práce. Jenže v tomto sektoru jsou ještě obchody a distributoři, kteří musí upravit ceníky i vzhledem k vývoji celkové tržní situace,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Ministr Výborný nevyloučil ani využití Specializovaného finančního úřadu, v jehož pravomocích je kontrola marže obchodů podobně jako u čerpacích stanic.

Trh umožňuje potravinářům prodávat draze

Zlevnění cen až na úroveň před válkou na Ukrajině je podle ekonomky Jany Matesové velmi nepravděpodobné. U některých výrobků by však k tomuto poklesu mohlo dojít. „Zajímavý je argument, že pekaři dělají chléb ze staré mouky. Když však pekli před rokem z mouky, kterou koupili rovněž předcházející rok za mnohem nižší ceny, zvyšovali ceny rovnou,“ zdůraznila ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Dokud trh a zákazníci dovolí, aby potravináři prodávali tak draze jako teď, budou používat argument o drahé energii, pohonných hmotách a tak dále,“ dodala.

Tagy:
jídlo potraviny drahé potraviny zemědělství obchod Petr Fiala ekonom Jana Matesová Dana Večeřová Marek Výborný zdražení Pavel Peterka ruská invaze na Ukrajinu Lubomír Lízal Richard Hindls vysoké ceny