Potraviny zdraží. Pro zemědělce je lepší pěstovat řepku než zeleninu, míní ekonom

Potraviny zdraží. Pro zemědělce je lepší pěstovat řepku než zeleninu, míní ekonom

Pandemie, omezený mezinárodní obchod, nedostatek pracovní síly a sucho. To jsou faktory, které ženou ceny potravin v tuzemsku strmě vzhůru. Jak situaci vyřešit? Na tuto otázku odpovídali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové agrární analytik Petr Havel, ekonom Tomáš Prouza a manažer restaurace V Kolkovně Jiří Windsor.

Čeští občané platí v obchodech stále vyšší částky za potraviny, zdražuje zejména zelenina, ovoce a také maso, především vepřové. Čínské statky totiž postihl africký mor, kvůli kterému se museli v Číně zbavit části produkce. Pro Evropany tak zbylo méně masa. Naopak zlevňují vajíčka nebo máslo.

Podle Prouzy budou české ceny potravin v porovnání se zbytkem Evropy nadále nižší. „Stále budeme patřit mezi nejlevnější, je zde obrovská konkurence obchodních řetězců,“ vysvětlil ekonom a doplnil: „Když se podíváme na Německo, Rakousko nebo Velkou Británii, tak tam čtyři největší řetězce zaujímají 75 procent trhu, ale v Česku musíme sečíst jedenáct obchodních řetězců, abychom se dostali na 75 procent trhu.“

Na cenu potravin má vedle pandemie velký vliv počasí. „Například ve Španělsku je u sběru zeleniny větší problém počasí, ne že by lidé nemohli přijet, ono ani nebylo co sbírat,“ řekl Prouza.

Agrární analytik Havel v pořadu 360° Pavlíny Wolfové vysvětlil, že existují důvody pro zdražování potravin, které nejsou veřejnosti tolik známé. „Mluví se o tom, že není pracovní síla. Ale ona hlavně zdražuje. Třeba v případě rukodělných komodit jako zelenina a ovoce, kdy musíte zaplatit lidi, aby vůbec někdo pracoval, tak to velmi zvyšuje celkové náklady,“ obajsnil Havel.

Oblíbené saláty budou v restauracích luxus

Dalším důležitým aspektem, který hraje roli ve zdražování potravin, je podle Havla také byrokracie. „Zemědělci mají problém plnit environmentální opatření, nemohou používat celou řadu látek proti škůdcům a úroda je pak nižší. Některé prostředky se musí navíc použít vícekrát,“ vysvětlil analytik.

Dotační systém ministerstva zemědělství pak podle Prouzy zemědělce dostatečně nemotivuje k tomu, aby potřebné komodity pěstovali. „V naší zemi se více vyplatí pěstovat řepku než jídlo. Tak špatně je zde nastavený dotační systém,“ uvedl Prouza. „Doufám, že krize povede k reformě podpory zemědělců. Zvláště malým zemědělcům se dostává málo podpory,“ dodal.

Hostem čtvrteční 360° Pavlíny Wolfové byl také Jiří Windsor, manažer pražské restaurace V Kolkovně, který vysvětlil, jak se zdražování potravin projeví na restauračním menu. „Vyšší ceny při nákupu potravin se odráží v našich maržích. Musíme volit jídla, která jsou tzv. prodejná. Trápí nás hlavně zelenina, na lístku se tedy snažíme omezit jídla, kde je dost zeleniny,“ uvedl Vincor, podle kterého z restauračních lístků vymizí hlavně saláty.

Tagy: