Dramatická noc v Česku. Blesky zapálily dva domy, déšť zaplavil silnici

Silné bouřky zasáhly Česko v pátek a v noci na sobotu. Hasiči zasahovali u požáru rodinného domu ve Slaném na Kladensku, který začal hořet od blesku. Z domu museli evakuovat dvě děti, které se nadýchaly kouře. Škoda činí osm milionů korun, řekl mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář. Další dům hořel v Říčanech u Prahy. Intenzivní průtrž mračen zaplavila silnici v Polné u Jihlavy. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se na jihu Čech vyskytla supercela a bouřky se mohou objevit i v sobotu.

„Požár rodinného domu byl hlášen v pátek krátce po 22:00. Dostali jsme informaci, že uvnitř jsou dvě děti, které se nemohou dostat ven. Hasiči je našli a předali do péče záchranné služby,“ řekl Bakalář. Pod kontrolu dostali oheň před 23:00. Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek. „Děti převezli záchranáři do hyperbarické komory do kladenské nemocnice,“ řekla mluvčí záchranné služby Monika Nováková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tornádo pustošilo předměstí Milána. Den se změnil v noc, rozsvítily se i pouliční lampy

Hasiči vyjížděli v pátek po 20:00 také k požáru rodinného domu v Říčanech u Prahy. „Podle oznámení měl do domu uhodit blesk, ale příčina ještě není potvrzená, šlo o požár střechy a podkrovní části, hasiči museli do domu vstoupit násilím, protože v něm nikdo nebyl,“ uvedl Bakalář. Na místě zasahovalo deset jednotek hasičů, na část zásahu vyhlásili druhý poplachový stupeň, požár lokalizovali kolem 21:30. Jeden z hasičů utrpěl zranění, měl pohmožděnou ruku, doplnil mluvčí. Příčinu požáru v Říčanech v sobotu upřesní vyšetřovatel, škoda je předběžně stanovená na 2,5 milionu korun.

#bouřky #KonvektivniSkupina ⚡️V jižní polovině Čech se podle radarů i informací z terénu (viz např. foto) vyskytují...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, July 21, 2023

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v pátek odpoledne na jihu Čech vyskytla supercela. „V jižní polovině Čech se podle radarů i informací z terénu vyskytují supercelární bouře, ale chybí jim podle všeho vlhkost, aby měly silnější projevy,“ uvedl ČHMÚ na svém Facebooku.

Bouřky se mohou objevit také v sobotu. Obloha bude oblačná až zatažená. „Zpočátku se místy vyskytnou přeháňky nebo i bouřky,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

Ojediněle přijdou přeháňky, nejvyšší teploty vystoupají na 22 až 26 °C, na jihu Moravy až na 28 °C.

Sledujte RADAR: Vrátí se tropické teploty, ale i bouřky. Podívejte se, kde udeří

Tagy: