Dříve patřilo Marii Antoinettě. Zrcadlo v Británii se vydražilo za 300 tisíc korun

Posledních 40 let viselo v koupelně dosavadního majitele. Zrcadlo, které kdysi patřilo francouzské královně Marii Antoinettě, se v Británii vydražilo za 10 tisíc liber (téměř 300 tisíc korun). Informovala o tom stanice BBC. K mání bude brzy také elegantní střevíček popravené královny.

Zrcadlo o rozměrech 50 x 40 centimetrů má na sobě připevněný štítek, který potvrzuje, že bylo majetkem Marie Antoinetty. Podle zástupce aukční síně si ale jeho dosavadní majitel myslel, že jde spíš o legraci. Proto vzácnou památku, kterou zdědil v 80. letech minulého století od příbuzného, pověsil do jedné z koupelen ve svém domě.

Pravost zrcadla se ale podařilo ověřit. Vyskytuje se totiž na seznamu dražených věcí z majetku někdejšího francouzského císaře Napoleona III. z roku 1889. Císařova manželka Evženie se totiž o život Marie Antoinetty zajímala a sbírala předměty s ní spojené.

Antoinetta byla manželkou francouzského krále Ludvíka XVI. a dcerou české královny Marie Terezie. Ona i její manžel byli v roce 1793 během Velké francouzské revoluce popraveni.

„Je skvělé si představit, že se do zrcadla dívala samotná Marie Antoinetta,“ řekl zástupce aukční síně. „Ukazuje to, že každodenní předměty, které máme, často mohou skrývat tajemství, díky kterým mají cenu jmění,“ dodal.

Zájemci o předměty spojené s někdejší francouzskou královnou, kteří se nestihli zapojit do aukce o zrcadlo, ale nemusí smutnit. Už v neděli se ve Versailles u Paříže bude dražit bílý střevíc Marie Antoinetty. Vyvolávací cena bude mezi 8 až 10 tisíci eury (v přepočtu 211 až 264 tisíc korun).

Tagy: