Drtivé ztráty Rusů. Za týden jsme zlikvidovali přes 5000 okupantů, hlásí Ukrajinci

Ukrajinští obránci podle tamního generálního štábu denně zabijí nebo zajmou stovky ruských vojáků. Tyto vysoké ztráty jsou způsobeny především ruskou snahou dosáhnout postupu na území centrálního Donbasu za každou cenu. I proto se bitvě u Bachmutu přezdívá „bachmutský mlýnek na maso“. Kreml své ztráty pravidelně nezveřejňuje.

V sobotu 519 ruských vojáků, v neděli 820, v pondělí 760, v úterý 620, ve středu 790, ve čtvrtek 970 a v pátek 650. Tolik okupantů měli zneškodnit obránci během uplynulého týdne, jak vyplývá z denních hlášení ukrajinského generálního štábu. Celkový týdenní součet tak přesahuje hranici pěti tisíc.

Podle Kyjeva Ukrajinci vůbec nejvíce okupantů od vypuknutí invaze zlikvidovali během druhého únorového týdne, konkrétně 6 180.

Co stojí za nevídanými ruskými ztrátami z posledních dnů, se před časem ve vysílání CNN Prima NEWS pokoušel objasnit bezpečnostní analytik Martin Svárovský: „Vagnerovci využívají vězně, kteří u Bachmutu skutečně hynou po stovkách. Často jsou na místo hnáni úplně nesmyslně jen proto, aby Rusové zjistili pozice ukrajinských obránců.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dobývání Kyjeva, mariupolský vzdor i krvavý Bachmut aneb Momenty, které změnily chod války

K nejbrutálnějším bojům dochází již několik měsíců na území centrálního Donbasu, a to především u doněckého Bachmutu. Ukrajincům se podle všeho stále daří masivní ruské útoky ve směru na toto město odrážet.

I přes obrovské ztráty se okupantům během zimy přece jen podařilo dosáhnout v okolí Bachmutu určitých územních zisků, a doněcké město tak čím dál více obkličují. Existuje tak možnost, že se ukrajinská armáda z Bachmutu v dohledné době stáhne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před pár dny řekl, že Ukrajinci budou o Bachmut bojovat tak dlouho, dokud to bude mít smysl, ale nehodlají ho držet za každou cenu.

Podle expertů by i případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo – stejně jako v případě nedalekého Soledaru – pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci navíc na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Rusové utrpěli značné ztráty i v případě vojenské techniky. Podle Kyjeva od vypuknutí invaze přišli o 3 375 tanků, 6 609 dalších obrněných vozidel, 5 235 transportních vozidel, 2 848 dělostřeleckých systémů, 288 vrtulníků, 299 letounů a 2 035 bezpilotních letounů. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy: