Za útokem na Nord Stream stojí proukrajinská skupina, naznačuje americký deník

Ukrajinci provedli několik úspěšných protiúderů proti ruským invazním silám. Klíčoví ukrajinští generálové a prezident Volodymyr Zelenskyj souhlasí s tím, aby obrana Bachmutu pokračovala a byla posílena. Zelenskyj zdůraznil, že „žádná část Ukrajiny nemůže být opuštěna“. Zpravodajské informace, kterými disponují představitelé USA, naznačují, že za útokem na Nord Stream stojí proukrajinská skupina.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Nové zpravodajské informace, kterými disponují představitelé USA, naznačují, že za loňským útokem na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina. Nejsou však žádné důkazy, že by do operace byl zapojen či o ní věděl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho vojenští velitelé nebo že by skupina jednala na pokyn ukrajinských vládních činitelů. S odkazem na své zdroje to v úterý napsal americký list The New York Times (NYT).

Vzdušné síly ukrajinské armády za uplynulý den provedly 15 úderů na ruské okupanty. Mimo jiné zasáhly i ruský protiletadlový raketový komplex. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu. Ukrajinci vedle sebevražedných dronů Šáhid-136 sestřelili i bitevní letoun Su-25.

Ukrajinské dělostřelectvo zasáhlo jedno ruské velitelství, osm dalších nepřátelských stanovišť na Ruskem okupovaném území, muniční sklad i radarovou stanici okupantů. Rusové za poslední den podnikli asi 50 leteckých úderů a pět raketových útoků, rovněž vypálili 59 raketových salv z palebných systémů, a to zejména na ukrajinské obydlené oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bití, znásilňování i zpěv ruské hymny. Okupanti odvezli k „převýchově“ už statisíce dětí

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně Rusy obléhaného města Bachmut na východě země. Uvedla to kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho pondělní poradě s veliteli. Podle armádního mluvčího bude Ukrajina bránit Bachmut tak dlouho, dokud bude způsobovat ztráty nepříteli. Zelenskyj večer doplnil, že žádná část Ukrajiny nemůže být „opuštěna“. Dosud se množily spekulace o ukrajinském ústupu.

Stanice CNN uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska. Tak obrovské ztráty na ruské straně pak podle některých analytiků mohou vytvořit podmínky pro rozsáhlou vzpouru ruských sil.

Ukrajinská armáda identifikovala válečného zajatce, kterého chladnokrevně zastřelili ruští okupanti. Má jít o Tymofije Šaduru z ukrajinské 30. mechanizované brigády. Informoval o tom ukrajinský generální štáb.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina on-line obrana ztráty Rusko boje Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Válečný zajatec Bachmut