Dva miliony prasat ročně: Číňané spustili obří velkochov, obavy z nemocí sílí

V Číně byl spuštěn provoz největší prasečí farmy na světě. Každý rok zde mají porazit více než dva miliony prasat. Ke kritice ochránců zvířat se přidávají i obavy ze šíření prasečího moru, který v posledních letech zničil více než třetinu chovů.

Společnost Muyuan Foods vystavěla svou novou průmyslovou megafarmu ve městě Neijiang v prefektuře Che-nan. Farma sestává z jednadvaceti poschoďových budov, ve kterých mají žít více než dva miliony prasat. Výstavba farmy byla započata v březnu letošního roku. Ve zkušebním provozu je však farma již od září. Nový průmyslový chov se stal symbolem rapidního přechodu od tradičních malochovů k obřím velkochovům. Za přerodem čínského živočišného zemědělství stojí především epidemie prasečího moru.

Jen za loňský rok bylo v Číně kvůli moru vybito na sto milionů prasat a mnoho farmářů muselo s chovem skončit. V létě letošního roku se zde dokonce objevil nový kmen prasečího moru, který mutuje a přenáší se na lidi. Následný vzestup ceny prasečího masa dosáhl až dvojnásobku předchozích rekordů a velké korporátní farmy se z poklesu zisku dostaly snáze než malí farmáři.

Společnost Muyuan Foods plánuje v dalším roce utratit až 130 miliard korun na výstavbu dalších průmyslových chovů. „Zaměstnáme méně lidí a použijeme více technologií,“ uvedl generální ředitel společnosti Qin Jun. Provoz farmy mají zajišťovat inteligentní krmné systémy, uklízecí roboti i speciální kamery snímající zdravotní stav prasat.

Na mega farmě je možné držet až pětkrát více zvířat, než bývá běžné, a to s sebou kromě vyšších zisků nese i vyšší riziko fatální nákazy, která se v uzavřených prostorách bude snadněji šířit. Tomu se chce společnost vyhnout přísnými pravidly pro biosecurity, včetně sterilizovaného krmiva, filtrace vzduchu či nezávislého provozu každého patra. Jejich dodržování však bude nadále závislé na lidském faktoru.

Tagy:
nemoc velkochov chov prasat Čína živočišné zemědělství statek Nej-ťiang