Dva světy. V Česku šli na fotbal VIP hosté, v USA pozvali na zápas roku zdravotníky

Tenistka Petra Kvitová, hradní kancléř Vratislav Mynář, místopředseda ODS Alexandr Vondra nebo někdejší šéf zdravotnického resortu Roman Prymula. Slavia Praha na fotbalový svátek, tedy zápas v Evropské lize s Leicesterem City, pozvala 600 VIP hostů, takzvaných přátel klubu. Zejména některá jména se nelíbila běžným fanouškům, kteří mají přístup do Edenu odepřený. A nezasloužili si na prestižní událost dostat vstup zdarma v covidových časech vyčerpaní zdravotníci, jako tomu bylo například v USA při zápasu roku?

Když Slavia informovala na svých sociálních sítích o tom, že duel s Leicesterem skončil 0:0, v komentářích se objevilo například: „Škoda… Prymula chtěl vidět aspoň gól.“ Poznámka jasně naznačující, že s výběrem prominentních diváků rozhodně nepanovala úplná spokojenost.

„Hanba vám! Proč my, co jsme si koupili permanentku, abychom podpořili svůj klub, se musíme dívat, jak místo nás hostíte jen papaláše, co nám všechno zakazují?“ objevilo se také na Facebooku pražského klubu.

Přítomnost Romana Prymuly – který ve čtvrtek odpoledne volal po tom, aby Česká republika vzhledem ke koronavirové situaci přijala striktní opatření, a pak si zašel na fotbal – naštvala i premiéra Andreje Babiše. „Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá. Tohle je prostě opět špatně, vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma,“ uvedl Babiš, který s Prymulou coby odborným poradcem okamžitě ukončil spolupráci.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík si druhý den ráno za celý klub sypal popel na hlavu. „Pozvání VIP hostů na včerejší zápas bylo v intencích toho, že máme být jako přední český klub vzorem a pozitivním symbolem a na zápasy nemohou všichni naši fanoušci, morálním selháním. Omlouváme se,“ napsal slávistický boss na Twitter.

Zpětně se omlouval také místopředseda Občanské demokratické strany Alexandr Vondra, který ve čtvrtek patřil mezi vyvolené v hledišti. „Na tribunu Slavie jsem zván 25 let. Pozvání jsem přijal i včera, což zpětně považuji za chybu. Láska ke Slavii u mě převážila nad ohledem na ty, kteří se teď do Edenu nedostanou. Navrhl jsem vedení klubu, aby příště pozvalo lékaře a sestry z nemocnic. To jsou VIP dnešních dnů,“ uvedl politik rovněž na Twitteru.

K tomuto vyjádření měl co říct Miroslav Kalousek. „Moje dcera pracuje jako lékařka v jedné pražské fakultní nemocnici. Protože je hodná a milá, nikdy otce neudeřila. Kdybych jí nabídl v tomto čase VIP vstupenku na Slavii, tak by tuhle zásadu jistě porušila.“

U Slavie v současné chvíli platí, že na zápas – ať už v Evropské lize, nebo domácí soutěži – může přijít až 600 lidí. Tato skromná kapacita je vyhrazena pro sponzory a přátele klubu. Aby se hosté mohli posadit na místo na tribuně, musí mít respirátor třídy FFP2 a také PCR test, který jim zdravotníci udělají dvě hodiny před zápasem.

Super Bowl vidělo na stadionu zadarmo 7 500 zdravotníků

Pravděpodobně by se po utkání s Leicesterem řešil více fotbal než osazenstvo ochozů, pokud by volný vstup na velkou sportovní slavnost dostali lidé z jiné sféry. Třeba té, o které psal Vondra. Zdravotníci mají práce nad hlavu a už takřka rok fungují ve vyčerpávajícím režimu. Lístek zdarma by mohl být vítaným poděkováním za velké nasazení.

Odměna na lékaře a další nemocniční personál čekala například ve Spojených státech amerických, kde se před necelými dvěma týdny konal velkolepý Super Bowl – finálový zápas nejpopulárnějšího sportu v USA, amerického fotbalu. Vyvrcholení soutěže National Football League (NFL) hostil stadion Raymonda Jamese v Tampě na Floridě. Domácí Buccaneers přivítali Kansas City Chiefs.

Na multifunkční stadion se vejde až 65 000 fanoušků, kvůli pandemii bylo na zápas roku vpuštěno 22 000 lidí. Komisař NFL Roger Goodell z tohoto čísla vyhradil celkem 7 500 míst pro zdravotníky, kteří v rámci vyjádření díků za odváděnou službu dostali vstup zadarmo. Jiní návštěvníci pak museli zaplatit vysoké částky, které se v některých případech vyšplhaly v přepočtu až na 850 tisíc korun.

Většinu pozvaných osob z „první linie“ logicky tvořili zdravotníci ze státu Florida, ale možnost vyslat na Super Bowl hrdiny z nemocnic dostalo všech 32 klubů soutěžících v NFL.

Tagy: