Putin si invazi představoval jinak. Má navrch, ale brilantní vítězství to není, říká Zrno

Vladimir Putin

Reportér CNN Prima NEWS o postupu ruských vojsk

Ruská akce na Ukrajině není podle editora zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna „omezenou operací“, jak uváděl ruský prezident Vladimir Putin. „Jde o ovládnutí centrální a východní Ukrajiny. Putin si představoval, že to bude rychlá až chirurgicky přesná operace. Sice má navrch, ale není to brilantní vítězství,“ zhodnotil v pořadu 360°. Doplnil však, že Rusko ještě nenasadilo to nejsilnější – palebnou převahu.

Aktuální situace v hlavním městě podle Zrna představuje něco, co by se dalo označit jako bitva o Kyjev. „Válčí se v jeho blízkosti. Zhruba dvacet kilometrů od Kyjeva dopadli ruští výsadkáři. Zřejmě chtějí město obklíčit,“ přiblížil situaci novinář, který byl v roce 2010 vedoucím civilního rekonstrukčního týmu v afghánském Logaru.

Ukrajinci se však podle něj nevzdávají bez boje. „Začali odstřelovat mosty, které vedou do města. V ulicích se dobrovolníkům rozdávají zbraně. Zhruba 18 tisíc jich bylo rozdáno, kdo chtěl, dostal kalašnikov,“ pokračoval.

Rusko chce Ukrajinu přeštípnout

Rusové na Ukrajině postupují ze tří stran: od Charkova, kde se nachází reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová s kameramanem Jánem Schürgerem, z východu z Donbasu a z jihu, z Krymského poloostrova. Rusové se snaží Ukrajinu přeštípnout vejpůl,“ podotkl s tím, že to, co nyní celý svět sleduje, není omezenou akcí, jak avizoval Putin. „Cílem je ovládnout centrální a východní Ukrajinu,“ zdůraznil.

Jde tedy vše podle Putinova plánu? „Podle toho, co vidíme, byla Putinova představa rychlá až skoro chirurgicky přesná operace, kdy by získal města. Následně by zvolil kolaborantní vládu. To se nepodařilo, a přestože postupují a mají navrch, tak to není brilantní vítězství,“ konstatoval.

„Rusové ale ještě nenasadili to nejsilnější, čekala se masivní palebná převaha. To si zatím odpustili,“ doplnil. Zajímavé je i označení ruských vojenských vozů – mají na sobě písmeno Z. „Je to běžná věc u vojenských operací, aby se předešlo palbě do vlastních řad. Například pěšáci mohou mít na ruce bílou pásku, na vozy se něco nakreslí. Proč se však jedná o písmeno Z a co značí, nevíme,“ uzavřel.

Tagy: