Výborný ostře o nevládních organizacích: Brzdí nás. Opava a Krnov mohly být ochráněny

Marek Výborný

Ministři Petr Hladík a Marek Výborný kritizují aktivisty

Pokud by byla postavena přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, s ohledem na již vybudovaná protipovodňová opatření by ochránila Krnov i Opavu. Po pondělním jednání Ústřední povodňové komise to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Člen lidovců zkritizoval nevládní organizace, které stavbu brzdí. Názor Výborného sdílí i další členové české vlády.

„Kolegové z Povodí Odry spočítali, jaký vliv by měla přehrada Nové Heřminovy na povodeň. V Krnově by kulminace znamenala místo 250 pouze 150 kubických metrů za vteřinu. V Opavě by místo 490 kulminovala na 330 kubických metrů za vteřinu. Obě města by byla prakticky ochráněna. Místo stoleté vody bychom mluvili o pětileté,“ uvedl Výborný na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První obětí povodní v Česku je žena, policie zveřejnila detaily. Další lidé se pohřešují

Další podrobnosti pak doplnil během dopolední tiskové konference. „Ta stavba je fakticky plánovaná od dob masivních povodní z roku 1997. Bohužel toto vodní dílo dodnes postaveno není, protože se už dekády potýkáme s překážkami. Různé nevládní organizace nás zpomalují a brzdí, odvolávají se v rámci územního rozhodnutí. Od roku 2023 přitom máme územní rozhodnutí,“ kritizoval ministr zemědělství.

Že se ještě nepostavila přehrada v Nových Heřminovech, kritizuje také ministr financí a dřívější dlouholetý opavský primátor Zbyněk Stanjura (ODS). „Škody po povodních by byly nižší,“ doplnil. Mnozí podle šéfa státní kasy vycházeli z mylné domněnky, že už se nikdy nezopakují povodně jako v roce 1997.

Proti přehradě dlouhodobě vystupuje obec Nové Heřminovy. Její představitelé vycházejí z výsledků referenda, které jednoznačně dopadlo v neprospěch stavby. V poslední době vedení obce částečně mění pohled na věc.

Zásadně proti přehradě je také Hnutí Duha Jeseníky. „Nesouhlasíme s rozhazováním státních peněz na budování jakýchsi potěmkinovských přehrad. Tato část řeky Opavy je navíc velice cenná, což dokládají biologické posudky. Již léta upozorňujeme na to, že Povodím Odry zpracovaná EIA obsahuje jen jednu variantu a je zhotovena v rozporu se zákony o ochraně přírody,“ řekl už dříve koordinátor hnutí Ivo Dokoupil. Podle něj lze obce chránit odsazenými hrázemi.

O důležitosti prevenčních opatření mluvil po pondělním jednání Ústřední povodňové komise i Výborného stranický kolega a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Lidovecký politik vyzdvihl Šumperk. Ten by podle něj byl nyní zatopený, kdyby nepodnikl protipovodňová opatření.

Naopak kritice za údajnou nepřipravenost čelilo vedení v Troubkách na Přerovsku. Obec se stala jedním ze symbolů katastrofálních povodní v roce 1997. Tehdy v Troubkách zemřelo devět lidí a polovina domů byla stržena.

Podle pondělních informací se nicméně zdá, že se hororový scénář z roku 1997 neopakoval. „Vybudovaná protipovodňová opatření dokázala Troubky ochránit,“ informoval ráno Marek Výborný.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Tagy: