Elektronická občanka je bezpečnější než klasická, míní odborník. Poradil, na co si dát pozor

O elektronickou občanku je velký zájem.

Digitalizace v Česku

Elektronický občanský průkaz je bezpečnější než klasický v podobě plastové karty, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Martin Haller, etický hacker a odborník na IT bezpečnost. I uživatelé eDokladů by však podle něj měli být obezřetní a dodržovat určité bezpečnostní zásady.

Plastová karta zůstává dál platná, avšak čeští občané se mohou nově prokazovat také její elektronickou alternativou. S jejím zavedením začala ve společnosti panovat představa eDokladů jako naskenované plastové verze. Haller však ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil na to, že tomu tak není a eDoklady fungují úplně jinak: na základě matematiky a šifrování. „Každé vaše ověření je vždy uzamknuté jen na to dané ověření, které jste udělali. Kdo se k němu dostane, nemůže ho použít někde jinde,“ zmínil.

ČTĚTE TAKÉ: Podíl žen v IT roste. Mýty o „mužském povolání“ pomáhají bořit i nové trendy na trhu práce

Vzhledem k tomu, jak je aplikace s eDoklady navržená, není jednoduché dostat z ní údaje, řekl Haller. Potenciálního hackera by prý navíc spíš než doklady zajímalo bankovnictví, soukromé zprávy nebo fotky. Elektronická občanka se dá totiž použít pouze při osobním ověřování, nikoliv na dálku. „A ti útočníci se k mobilům dostávají zejména na dálku,“ upřesnil expert.

Když si člověk oproti tomu zřizuje účet na dálku nebo se registruje do internetového obchodu s fyzickým dokladem, chce se po něm právě sken dokladu. „Takový sken může kolovat kdekoliv po internetu a útočníci, kteří se k němu dostanou, se s ním mohou ověřovat u dalších služeb,“ popsal nebezpečí fyzicky existujících dokladů IT expert.

Přesto apeloval na držitele elektronických dokladů, aby dodržovali určité bezpečnostní zásady. Především aby své mobily nedávali z ruky a stahovali do nich jen nezbytně nutné aplikace. „Pokud si s něčím chtějí hrát, ať si koupí sekundární telefon nebo tablet,“ uvedl: „Zařízení, ze kterého spravují své prostředky a svou identitu, by měli udržovat s co nejmenším množstvím aplikací.“

Elektronické doklady mohli Češi od ledna využívat na ústředních správních úřadech, tedy například na ministerstvech. Od dubna se pak pomocí eDokladů mohli prokázat i policistům. Obce, volební komise, školy, pojišťovny, banky nebo pošta se připojí od roku 2025.

Aplikaci eDoklady si mohou zájemci stáhnout z App Store a Google Play. Pro používání eDokladů potřebují jen smartphone a Identitu občana, která je nezbytná pro přihlášení. Aplikace pak funguje on-line i off-line. Elektronická varianta občanského průkazu má navíc lepší zabezpečení a při ztrátě telefonu ji lze na dálku deaktivovat přes Portál občana.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Liberci vyvinuli unikátní skleněnou plastelínu. Chtěla jsem to vyhodit, směje se vědkyně

Tagy:
Liberec App Store věda a technika Google Play produkty a služby ekonomika, obchod a finance technologie a inženýrství výpočetní a informační technologie Martin Haller