Fiala z SPD: Eskalujete konflikt a chcete válku. To vy vedete lidi do záhuby, zuřil Kupka

Radim Fiala a Martin Kupka

Superdebata: Jak z krize - 1.část

Vy eskalujete konflikt, chcete válku, obvinil vládu Petra Fialy (ODS) ve čtvrtek v superdebatě Jak z krize televize CNN Prima NEWS šéf poslanců opozičního hnutí SPD Radim Fiala. Jeho slova ale rozčílila ministra dopravy Martina Kupku (ODS). „Vedete spoustu lidí do záhuby,“ zuřil a upozornil, že ruského agresora je potřeba zastavit.

„Vy eskalujete konflikt, vy chcete válku,“ křičel Fiala na zástupce vlády kvůli válce na Ukrajině. „Nesouhlasím s tím, že se ničeho nemusíme bát. Bojím se eskalace konfliktu. Žádám konec dodávek zbraní a mírová jednání, aby ten konflikt skončil. Vláda prodlužuje válku,“ prohlásil Fiala.

Jeho slova ale rozčílila ministra Kupku. „Musíme se proti tomu zásadně ohradit, to je vážná věc. Slovo je mocná věc, ale ve válce se bojuje zbraněmi. Jde o to, jestli agresora zastavíte. Základní charakteristický rys všech agresorů v historii lidstva je, že když jste jim otevřeli možnost, nezastavili se. Už dnes víme, kam by býval chtěl Putin jít. Vy říkáte, že nepomůžeme zbraněmi a necháme v tom Ukrajince, aby si Putin zabavil další část Ukrajiny. Tím ukončíte válku? Vy byste tu válku prodloužili do Evropy,“ varoval v superdebatě.

„Všichni jsme se to učili. Vezměte si, naši spojenci ustoupili, a co nastalo? Eskalace konfliktu, který stál životy milionů lidí. Pokud si toto nechcete uvědomit, vedete spoustu lidí do záhuby,“ důrazně reagoval na Fialova slova Kupka.

Toho podpořil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Jestliže někdo někoho napadne, jdu a mám mu pomoci, ať už je to člověk, nebo stát,“ uvedl.

Fiala si ale stál za svým. „Obávám se, že to, co říkáte, povede jen k eskalaci konfliktu, že všechny strany, ať už Ukrajina, Rusko, USA budou chtít eskalaci. My na to nejsme připraveni vojensky, ekonomicky i hospodářsky. Poraženi budou jen Ukrajinci a hned po nich střední Evropa,“ uvedl.

Válka Čechům nehrozí

Místopředseda SPD také dodal, že NATO je „nefunkční“ a že jeho hnutí chce, aby o členství v alianci rozhodli občané. I proti těmto slovům se ale zástupci vlády důrazně ohradili.

„Jsme součástí NATO a EU, jsme součástí nejbezpečnějšího společenství na světě. To je záruka, že nám válka a bezprostřední ohrožení jako lidem na Ukrajině nehrozí,“ reagoval na exkluzivní průzkum CNN Prima NEWS od společnosti STEM/MARK. Ten ukázal, že 41 procent lidí strach z válečného konfliktu – nejčastěji senioři. Nejvíce ale Čechy trápí rostoucí ceny.

„Obava z války? Průzkum vnímám jako vážnou zprávu pro vládu, že se lidé bojí války. Pocit bezpečí lidé k životu potřebují. Kdyby chtěl někdo zpochybnit členství v NATO, proč by Švédsko a Finsko vstupovalo? Protože je to pakt, který může těm národům zajistit reálně obranu,“ přidal se v superdebatě i ministr dopravy.

Válka na Ukrajině začala 24. února. V zemi umírají vojáci, ale i civilisté. Na některé ruští vojáci útočí brutálním způsobem. „Někomu, kdo znásilňuje děti a ženy, vraždí starce a nevinné lidi, je potřeba dát přes držku a vypráskat ho z Ukrajiny zpátky do Kremlu,“ apeloval ve čtvrtek Jurečka.

Tagy: