Cíle českého předsednictví EU? Evropa nesmí zapomenout na Ukrajinu, zdůrazňuje Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 12.6.2022

Česká republika by během předsednictví Evropské unie měla usilovat, aby Evropa na Ukrajinu nezapomněla a nadále jednala o jejím vstupu do EU. V nedělní Partii Terezie Tománkové to uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Stínový ministr zahraničí za hnutí ANO Jaroslav Bžoch ovšem zdůraznil, že by Ukrajina neměla dostat žádné výjimky.

Česko pravděpodobně nebude samo organizovat jednání s Ruskem. „Myslím si, že naše předsednictví nebude mít úplně vliv na přímé jednání s Ruskou federací. Naše současná jednání s Ruskem jsou velmi chladná a omezují se jen na některé věci. Byla taková už před válkou kvůli Vrběticím,“ sdělil Lipavský.

Přesto podle něj předsednictví Česku dává zajímavé možnosti. „Budeme svědky toho, že sem budou cestovat ministři a zajímavé osobnosti. Můžeme vypíchnout některá témata a zdůrazňovat, že je důležité, aby Evropa nezapomněla na Ukrajinu. To bude především role ČR.V diplomatických jednáních při řešení konfliktu musí pokračovat především Ukrajinci. Nesmí se stát ‚o nás bez nás‘,“ doplnil.

Podle Bžocha by však Evropa měla při případném přijímání Ukrajiny do Unie postupovat opatrně. „Nemám problém, aby Ukrajina kandidátský status dostala. Ale nesmí to znamenat, že bude mít nějaké výjimky o vstupu do EU. Země Balkánu na to čekají roky. Přístup nesmí být zjednodušen,“ sdělil v Partii.

Podle Lipavského se však EU nějakým způsobem dohodne. „Od toho máme EU, abychom se tam scházeli každý měsíc a diskutovali své postoje. Já bych si to moc přál, na druhou stranu vnímám, že jsou evropské státy, které k tomu jsou skeptické a chtějí to nějakým způsobem oddalovat,“ řekl s upřesněním, že mezi ně patří například Rakousko či Nizozemí.

Tagy: