Výheň Evropy: Češi by se u moře mohli setkat s téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď

Trendy letošní dovolené

Počasí (11.6.2024 7:03)

Následující týdny by ve Středomoří měly být ve znamení extrémních veder. Vyplývá to z předpovědi zahraničních meteorologů. Hodnoty konkrétně ve Španělsku by místy mohly dosáhnout až 45 stupňů Celsia. Již nyní však východní část tohoto regionu čelí velmi vysokým teplotám, které zapříčinilo proudění teplého vzduchu z Afriky. V Řecku se tak lze setkat se čtyřicítkami. V Česku mají dorazit o víkendu alespoň třicítky.

Zatímco do západní části Středomoří by měla extrémní vedra dorazit až za několik týdnů, v té východní je horko již nyní. „Zejména na Balkánský poloostrov proudí teplý vzduch od Afriky, takže tam očekávají extrémní teploty,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Michaela Valachová.

ČTĚTE TAKÉ: Evropa se potýká s extrémními výkyvy počasí. Jih sužují horka, v Rakousku řádilo tornádo

Ve státech jihovýchodní Evropy naměřili tropické teploty – v hlavním městě Bulharska Sofii ukázaly přístroje 33 °C, o tři stupně více v rumunské metropoli a nejtepleji je v Athénách, kde rtuť teploměru vystřelila až k 37 °C.

„V Řecku obecně v nadcházejících dnech očekávají vlnu veder. Během dnešního dne čekáme teploty mezi 35 až 40 stupni Celsia,“ sdělila Valachová s tím, že hodnoty na řeckých ostrovech se budou značně lišit od těch ve vnitrozemí. Zatímco u moře budou maxima okolo nižší zmíněné teploty, ve vnitrozemí mohou naměřit až 40 °C. V dalších dnech se má navíc podle expertky ještě oteplovat.

Za několik týdnů se podle odborníků tropické počasí rozšíří i do dalších oblastí. „Na jihu Španělska budou teploty mezi 40 až 45 stupňů Celsia. Silné vlny veder zasáhnou také Afriku a jih Portugalska,“ uvedl podle britského deníku Express hlavní meteorolog z British Weather Service Jim Dale.

Španělsko zatím hlásí poměrně příjemné letní teploty. V hlavním městě Madridu by měly maxima v úterý dosáhnout 28 °C, informuje web Weather Online. Již ve čtvrtek by však hodnoty měly překročit 30stupňovou hranici a v následujících dnech se držet nad ní. Zhruba za dva týdny by pak v Madridu mělo být tropických 36 °C Celsia.

Extrémní vedra by měly vydržet i ve východním Středomoří. Za dva týdny by měly vysoko nad 30 °C vyskočit i teploty v Turecku, na Kypru by se měli připravit až na 37stupňové vedro.

Česko by mělo v první polovině tohoto týdne zaznamenat poměrně chladné teploty. Maxima by se měla pohybovat pod 20 °C. O víkendu se má ale i v Česku oteplit. V sobotu maxima vystřelí až k 28°C, v následujících dnech bychom podle expertů měli zažít i 30stupňové horko.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Voda způsobila škody po celém Česku. Zaplavila sklepy, strhla lávku a vytopila dům pro seniory

Tagy: