Vynalézavý senior vyřešil zdražování energie. Odmontoval elektroměr a jede „na sebe“

Svérázným způsobem vyřešil zdražování energií důchodce Jaroslav Hofmann z malé vesnice na Tachovsku. Jako velký kutil vymyslel způsob, jak se obejít bez dodávek elektrické energie od distributorů.

Svérázným způsobem vyřešil zdražování energií důchodce z malé vesnice na Tachovsku. Jako velký kutil vymyslel způsob, jak se obejít bez dodávek elektrické energie od distributorů. Bývalý truhlář musí vyjít s 11 tisíc vysokým důchodem a když mu přišlo navýšení záloh na elektřinu o 50 procent, rozhodl se k razantnímu kroku. V únoru si nechal odmontovat elektroměr.

„Přijel mechanik, sundal hodiny a od té doby jedu na svojí energii,“ popisuje Jaroslav Hofmann. Svého rozhodnutí nelituje. Provoz domu ho teď vyjde na 300 korun měsíčně.

„Autobaterie napájí celou světelnou soustavu v baráku, celá zátěž je asi 30 wattů, běžně používám šest až osm wattů,“ pokračuje důchodce. Baterii dobíjí fotovoltaický panel, který pořídil za dva tisíce korun. Po domě natáhl rozvody a na ně napojil úsporná led světla. V dílně má benzínový agregát, který vyrábí 230 voltů – s ním pohání pračku, čerpadla a stroje.

Pan Hofmann už nepoužívá ani ledničku, potraviny skladuje jiným způsobem. „Vycházím z toho, jak to dělali naši předkové – nejchladnější místo v baráku,“ pochvaluje si. Na autobaterii má zapojený měnič napětí, pomocí kterého přemění stejnosměrný proud na střídavý. „Jak byla velká bouřka, tak vypadl proud a jedině tady se svítilo,“ popisuje s radostí.

A místní mu jen závidí. „Je to velice dobré, při dnešních cenách za energie s tím souhlasím,“ popisuje jeden z nich.

Pan Hofmann v malém domku žije jen se svým psem. Tohle řešení prý ale není pro každého. „Je to tak pro jednotlivce nebo pro dvě osoby. Celou rodinu by to asi nestíhalo zásobit proudem,“ připouští. Napojení na obecní vodovod zrušil už dávno a používá vodu ze své studny. V dílně má nádrž, kam čerpadlo ze studny nažene vodu, a tu ohřívá výměníkem nad krbem, který si sám vyrobil.

Tagy: