sledujeme živě

Volby ON-LINE: Věřím v obhajobu mandátů STAN ve všech krajích, řekl Rakušan. Odvoleno má i Babiš

Souhrn událostí

  • V Česku se konají krajské a senátní volby.
  • Volební místnosti se otevřely v pátek ve 14 hodin.
  • Mezi prvními odvolili Ivan Bartoš (Piráti) a Andrej Babiš (ANO).
  • Situaci před volbami zkomplikovaly povodně.

V Česku v pátek odpoledne začaly volby budoucích krajských zastupitelů. Na části území republiky jsou spojeny s prvním kolem senátních voleb. V pěti obcích postižených záplavami organizuje hlasování ministerstvo vnitra. Volby se považují za největší průzkum voličské přízně před sněmovními volbami, které se uskuteční za rok. Mezi prvními odvolili například ministr Ivan Bartoš (Piráti) nebo předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který zároveň vyjádřil obavy z nízké účasti. Hodinu po otevření volebních místností odvolil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V pátek 20. září a v sobotu 21. září se v Česku konají krajské a senátní volby. Občané vybírají 13 nových hejtmanů a třetinu senátorů ve 27 obvodech. Volby do Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční ve dvou kolech, podruhé do volebních místností lidé zamíří 27. a 28. září.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přestaňte si hrát na politika, křičela Balaštíková. ANO zneužívá povodně, zlobil se Skopeček

V krajských volbách lidé rozhodují především o tom, kdo bude příští čtyři roky řídit jejich region a bude mít vliv na dostupnost zdravotní péče nebo stav silnic. V senátních volbách pak určí, jak silnou většinu budou mít v horní parlamentní komoře frakce vládních stran a zda nejsilnějším klubem s právem nominovat předsedu Senátu zůstane klub ODS a TOP 09.

Volební místnosti se otevřou tradičně ve 14:00, poslední voliči v pátek budou moci odevzdat svůj hlas před 22:00. Další budou mít šanci ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

Situaci před volbami zkomplikovaly povodně, které nejvíce zasáhly Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ničivý živel bral dokonce i životy. Tragická bilance se ve středu zvýšila na pět obětí, jak v předvolební debatě na CNN Prima NEWS uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).  Lídři z vlády i opozice ve třech superdebatách mluvili nejen o aktuální situaci po povodních, ale také o kampaních jednotlivých subjektů, rozpočtu či naplnění slibů. Největší prostor však dostalo řešení škod po povodníchpomoc lidem a to, jak situace ovlivní volební účast.

Krajské a senátní volby sledujeme on-line

V případě krajských voleb můžete na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musíte zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanete od volební komise. Při senátních volbách musíte vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanete od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Pokud to spletete, váš hlas bude neplatný.

Hlasovat se bude i v obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje, které o minulém víkendu postihly záplavy. Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý vyzkoušel všechna přebírací místa pro sčítání hlasů, ze 472 byla nedostupná pouze dvě. Pokud se je nepodaří zprovoznit, ČSÚ je přesune do záložních míst, zpracování výsledků voleb to neovlivní, uvedl mluvčí úřadu Jan Cieslar. Podle něj je ale pravděpodobné, že se sčítání hlasů proti běžné situaci zpozdí, například kvůli slučování volebních komisí v některých okrscích nebo narušené dopravní infrastruktuře.

V 15 obcích začnou spolu s volbami také referenda o místních záležitostech. Nejčastěji v nich lidé budou hlasovat o výstavbě větrných a fotovoltaických elektráren. Vedle toho je tématem plebiscitů stavba domova pro seniory, společenského domu či silničního obchvatu nebo těžba nerostů. Aby bylo referendum platné, musí se ho podle zákona účastnit aspoň 35 procent zapsaných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Tagy:
povodeň politika volby krajské volby senátní volby referendum Česko volební místnost Volby do Senátu Parlamentu České republiky místní volby