Nový trik podvodníků: Své oběti donutí, aby si rychle vzaly úvěr. Na co si dát pozor?

Nový trik podvodníků: Své oběti donutí, aby si rychle vzaly úvěr.

Nový trik podvodníků

Podvodníci začali používat nový trik, kterým se snaží z důvěřivých lidí získat peníze. Tentokrát je nezajímají peníze na účtech. Své oběti donutí, aby si rychle vzaly úvěr. Jedním z podvedených je pan Martin, který tak přišel o několik set tisíc. Na co si dát pozor?

Stačil jediný den a panu Martinovi se změnil život, někdo mu zavolal a tvrdil, že je z ostrahy banky a že musí ochránit své finance. „Zavolali mi s tím, že mi někdo má napadnout učet a že já si mám dojet udělat úvěr na nejvyšší spotřebitelský úvěr, co to půjde si vybrat,“ popsal poškozený muž.

Martin se tedy podle pokynů rychle vydal do banky, aby situaci řešil. Měl sice pochybnosti, ale neměl možnost svou situaci s kýmkoli probrat. Navíc ho podvodníci volající z čísel, která napodobují nejrůznější instituce, ještě zastrašovali.

„Asi do hodiny se mi ozvali z údajného kriminální ředitelství Praha s tím, že to vědí a že jsem vázán mlčenlivostí pod pohrůžkou pokuty asi pět milionů korun,“ vysvětlil a tím, že ho navíc upozornili, že podobných případů je více a má zřejmě i „napíchnutý“ telefon, a proto s nikým nesmí nic řešit.

Martinovi v bance schválili úvěr a ten podle instrukcí vložil veškeré peníze do automatu na nákup kryptoměn. „Muž tak při snaze zachránit své peníze přišel o 630 tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí Eliška Majerová.

Pan Martin tak doplatil na svou důvěřivost a zřejmě teď bude muset několik let splácet úvěr, který ani nepotřeboval. Dopadnout takové podvodníky je podle policie velmi obtížné. „Je to velký problém, znamená to pro mě omezení vlastně celkový, musel jsem přehodnotit svoji finanční situaci a je potřeba to řešit vlastně další prací,“ uzavřel.

„Tvrzení podvodníku bývají věrohodná, nicméně v případě, že se vám někdo snaží vmanipulovat myšlenku, že jsou vaše peníze v ohrožení, ověřte si vždy zpětně tuto informaci na oficiálních infolinkách bank, případně se obraťte přímo na Policii ČR,“ upozornila Majerová. Pokud se policii povede podvodníka dopadnout, hrozí mu až pětileté vězení.

Tagy: