Family Business Week: Pilířem každé rozvinuté ekonomiky jsou rodinné firmy

Základem každé rozvinuté ekonomiky jsou rodinné firmy - tvoří totiž 70 až 80 procent hrubého domácího produktu. V dnešní době rodinné podniky zaměstnávají v České republice zhruba 2 miliony lidí, což je téměř polovina pracovního trhu. Na třetím regionálním setkání, které zorganizovala platforma Family Business Week (FBW), bylo tentokrát několik témat - Role rodinných firem v regionu, Pražská burza a rodinné firmy.

Jakou roli hrají rodinné firmy v regionu a pro jaké podniky je vhodné vstoupit na Pražskou burzu? Nejenom o tom, diskutovalo na několik desítek odborníků z rodinných firem. Tato událost probíhala pod záštitou Asociace krajů České republiky a hejtmana kraje Vysočina, tentokrát na Zámku ve Žďáru nad Sázavou. Hostitelem celé této akce byl Constantin Kinský, který je majitelem zámku Žďár nad Sázavou.

Rodinné podniky přemýšlejí dlouhodobě. Investují do rozvoje svých regionů a jsou motivované k vytváření odkazu pro budoucí generace. Důležitá je ovšem i podpora od samotného regionu, a proto jsme se zeptali hejtmana pro kraj Vysočina, Vítězslava Schreka, jak lze rodinným firmám pomáhat a jak vnímá pouto mezi těmito podniky a lokalitou, ve kterém si budují byznys. „Myslím si, že mají vždycky velký vztah k tomu místu, kde podnikají a k našemu regionu. Snažíme se je samozřejmě podporovat i prostřednictvím Hospodářské komory, kterou finančně podporujeme a myslím si, že je pro nás důležité vytvářet zdravou podnikatelskou infrastrukturu.“

Povědomí o burzovním světě je důležité

Jedním z důležitých témat tohoto setkání bylo, mimo jiné, Pražská burza ve spojení s rodinnými firmami. Co si myslí o vstupu na burzu majitel a zakladatel firmy Liftia, Tomáš Morava.

Historicky byla burza doménou opravdu miliardových korporací a velkých firem. Dneska se dá říci, že ten spodní limit neexistuje, ale ta firma by měla mít zhruba tržby v objemu stovek milionů korun a tomu odpovídající ekonomiku.

Pozvání na tuto událost přijalo opravdu mnoho zkušených podnikatelů a odborníků na toto téma. Jedním z nich je i Petr Kasa, majitel a generální ředitel společnosti Pilulka, který zmínil důležitou výhodu, kterou vstup na burzu má. "Vstup na burzu má jednu velikou výhodu, že stávající zakladatelé, vlastníci a management dále tu firmu rozvíjí a vy si vlastně udržíte tu velkou porci svobody."

Zakladatel platformy FBW David Krajíček, velmi kladně zhodnotil nejen účast na tomto regionálním setkání, ale také velký pozitivní dopad, který tato událost, na rodinné firmy má. "Jsem příjemně překvapený velkou účastí. Ukazuje se, že firmy v tomto regionu jsou aktivní a chtějí se účastnit takových setkání. A také mě mile překvapilo to, že máme moc hezké zastoupení takových firem v panelové diskuzi " A závěrem dodává:

Věřím tomu, že toto setkání bude mít velký dopad na pozornost vůči rodinným firmám a že pro ně bude užitečné.

Tento rok se můžeme ještě těšit na další dvě regionální setkání, ale hlavně na FBW Summit, který bude vrcholnou událostí pro všechny rodinné firmy. Tato událost se koná již 6. června 2024 v Uhelném Mlýně v Libčicích nad Vltavou.

Tagy:
ekonomika burza Kraj Vysočina Žďár nad Sázavou Morava Česko Burza cenných papírů Praha Libčice nad Vltavou Petr Kasa