Farský: Okamura mohl mluvit pět minut, ne 11 hodin. Ve Sněmovně chybí rozum, míní Šmarda

Jan Farský a Michal Šmarda

360° (25)

Kandidát do Evropského parlamentu a místopředseda hnutí STAN Jan Farský počítal, že opozice bude v případě valorizace důchodů zpochybňovat i rozhodnutí Ústavního soudu. „Přece nepřipustí, že celou dobu, kdy vyprávěli o tom, jak je to protiústavní, tak říkali nesmysly,“ poznamenal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda vyjádřil přání, aby se do Poslanecké sněmovny vrátil rozum.

Podle Farského je opozice, v čele s bývalou ministryní Alenou Schillerovou (ANO), schopna kvůli pár politickým bodům napadnout důvěryhodnost Ústavního soudu a otevřít tak „Pandořinu skříňku“. „Když budeme zpochybňovat instituce, tak na to doplatíme úplně všichni, protože demokracie stojí na funkčních a stabilních institucích,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodci vyšší penze nedostanou. ANO neuspělo, Ústavní soud protestům nevyhověl

Poslanci ANO, za které k soudu přišla právě Schillerová, se domnívali, že vláda zasáhla do práv důchodců. Při mimořádně vysoké inflaci prý měli nárok na výraznější růst penzí. Vládní většina prý zneužila stav legislativní nouze. U Ústavního soudu však s těmito argumenty neobstáli a novela zrušena nebyla.

Vláda loni v čase vysoké inflace jednorázově upravila valorizační mechanismus. Penze sice stouply, ale méně, než se podle předchozího zákona očekávalo. Průměrný důchodce na tom tratil zhruba tisíc korun měsíčně. Vláda to zdůvodňovala hlavně rozpočtovou odpovědností, jen za loňský rok ušetřila 19,4 miliardy korun.

Farský ve vysílání zkritizoval i praxi obstrukcí ve Sněmovně. „Staly se běžným soubojem, kdy debata už nevede k podstatě. Kdybyste chtěli z jedenáctihodinové přednášky pana Okamury vytáhnout argumenty, tak by trvala do pěti minut,“ poznamenal s tím, že to, jak dnes funguje Poslanecká sněmovna, neprospívá vůbec nikomu.

S tím souhlasil i Šmarda, který přímo uvedl, že mu bylo z debaty kolegů „smutno“. „Kdyby se takhle chovali v malých obcích či na radnicích a desítky hodin tam žvanili o ničem a druzí je neposlouchali, tak by je už lidé z těch radnic vymetli a nenechali je tam ani minutu,“ poznamenal.

Podle Šmardy je potřeba, aby se do Poslanecké sněmovny vrátil rozum. „To ale nezajistíte jakýmkoliv jednacím řádem, musí se tam vrátit normální diskuze, kdy opozice bude přicházet se svými vlastními alternativními návrhy, které budou lepší než ty vládní a vláda bude poslouchat. A pokud bude mít argumenty, tak jim bude čelit, ale ne tohle prázdné žvanění a neposlouchání se, které je tam teď,“ zdůraznil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemětřesení na Hradě. Za koncem Vohralíkové má stát i spor s Kolářem, sama mluví o tlaku

Tagy: