Gaëlle přežila útok v Bataclanu: Půlka tváře byla pryč, jíst jsem mohla po 40 operacích

Mám štěstí, že zde stále můžu být. Mohla jsem být mrtvá, nebo se potýkat s následky do konce života, řekla v emotivním rozhovoru pro web France24 dnes 39letá Gaëlle. Přežila totiž atentát v pařížské koncertní síni Bataclan v listopadu 2015. Utrpěla ale tak těžká zranění, že až po 40 operacích mohla znovu jíst, mluvit a smát se. Teď je připravena podívat se jedinému přeživšímu útočníkovi do tváře.

V noci z 13. na 14. listopad 2015 došlo ve francouzské metropoli mezi 21. a jednou hodinou ranní k šesti teroristickým útokům. První se uskutečnil na fotbalovém zápase na stadionu v Saint-Denis, následovaly útoky na pařížské bary či restaurace. Nejvíce ze 130 obětí ale zemřelo v koncertní síni Bataclan. Tehdy byla na místě i Gaëlle.

Do Bataclanu dorazila se svým přítelem později, část koncertu hudební skupiny Eagles of Death Metal ale stihli. Bohužel přišli jen pár minut před zahájením střelby teroristů. Gaëlle se tehdy v šoku zhroutila na zem a jen čekala, co bude následovat.

„Když jsem otevřela oči, teroristé byli přímo nade mnou. Jenže nastal další šok. Podívala jsem se na svou ruku a viděla, jak vážně je poraněná. Pryč byla i půlka mojí tváře. Rukou jsem se mohla dotknout přímo toho, co z tváře zbylo. Polykala jsem svoje zuby, ale nemohla jsem vydat ani hlásku. Potřebovala jsem, aby si mysleli, že jsem mrtvá,“ popsala žena televizi France24.

Smrtelně zraněný přítel ležel přímo vedle ní. Dvě a půl hodiny čekala na pomoc, přičemž se třásla strachem o svůj život. „Slyšela jsem, že umírající lidé vidí světlo na konci tunelu. Nebo že jim zrychleně probíhá celý jejich život před očima. Tohle všechno jsem v tu chvíli zažívala. Měla jsem i halucinace, ve kterých ke mně promlouvali mí blízcí, všichni po jednom,“ vzpomínala.

„Hlavně můj syn, který mi říkal: ‚Mami, musíš vydržet.‘ Pak jsem cítila, jak mě objímá. Nakonec jsem se zvládla postavit a odejít z místa masakru. Bylo to těsně předtím, než dorazila pomoc,“ nastínila Gaëlle nejhrůznější momenty svého života.

Tvář napravila kůže z vlastní nohy

Po převozu do nemocnice se dozvěděla, že její zranění odpovídají těm, která znali vojáci z bojišť první světové války. Aby neviděla následky útoku na svém těle, lékaři přehodili prostěradlo přes zrcadlo v koupelně. Jenže Gaëlle pohled na bílé plátno nevydržela a prostěradlo roztrhla. „V tu chvíli jsem viděla, že jsem přišla o velkou část obličeje. To byl pro mě další neskutečný šok,“ řekla.

Nejvíce zdevastovanou měla levou spodní část lebky. Chirurgové jí provedli plastiku tváře z kusu kosti a svalu z nohy. Až po 40 operacích se mohla opět pořádně najíst, usmát a mluvit.

„Díky zákrokům jsem najednou byla schopna žít opět normální život, a dokonce mít tvář, která neděsila další lidi. Cílem celého týmu včetně mě bylo ukázat pachatelům toho otřesného činu, že nás to udělalo jen silnějšími a máme dál vůli žít, dokonce ještě větší než před těmi útoky. Je důležité posunout se dál, věci budou sice jiné, ale jsem pořád tady – a to je k nezaplacení,“ vzkázala Gaëlle.

K útokům se přihlásil Islámský stát (IS). Masakr okamžitě odsoudili představitelé z celé Evropy, USA či Ruska a také většina muslimských autorit i politiků. Řada z nich ještě předtím, než se k zodpovědnosti přihlásil IS.

Chce se postavit spolupachatelům tváří v tvář

Ve středu 8. září začal v Paříži dlouho očekávaný historický proces s údajnými pachateli této série koordinovaných útoků. Za jediného přeživšího přímého spolupachatele je považován Salah Abdeslam, který je kromě atentátů v Paříži spojován i s bombovými útoky v Bruselu v březnu 2016. Ohledně incidentů ve Francii by měl vypovídat 13. ledna. I když se podle dosavadních důkazů nepodílel přímo na vraždění, pro mnohé lidi zůstává hlavním symbolem listopadové noci.

Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích. Obžalováno je dalších 20 lidí, z nichž šest je na útěku. Většině hrozí doživotní vězení. Gaëlle je připravena čelit všem tváří v tvář.

„Nevím, jestli bude Abdeslam u soudu vypovídat, ale určitě toho ví nejvíce ze všech. Je to svým způsobem symbol všeho zla, které bylo ten den napácháno. Rádi bychom jako přeživší znali jeho odpovědi na různé otázky, chtěli bychom, aby své jednání měl možnost vysvětlit. A třeba se za něj i omluvit. Pro spoustu lidí by to, myslím, znamenalo patřičnou a důležitou věc,“ dodala Francouzka.

Řízení má téměř 1 800 účastníků, čtení jejich jmen zabere první dva dny přelíčení. Podklady k procesu mají 542 svazků. Podle předběžného programu bude mít soud nejméně 140 jednacích dní. Čtení rozsudku je zatím v plánu na 25. května 2022.

Tagy: