Nová internetová výzva tejpování úst? Mnohé tato „chytrá“ metoda už poškodila, varuje Šmucler

Mouth taping

Nová internetová výzva

Internet je plný videí, která popularizují „mouth taping“, neboli lepení úst na noc. Kvalitnější spánek, méně chrápání nebo lepší zavodnění. To vše má údajně tento fenomén sociálních sítí zaručit. Názory odborníků se však v hodnocení této metody různí.

Nepravidelné dýchání ústy během bdělých hodin i spánku vede podle odborníků k únavě, snížené koncentraci, nižší produktivitě a špatné náladě. „To, že pacient nedýchá nosem, způsobuje větší suchost sliznice v dutině ústní, případně pocity bolesti nebo ‚knedlíku‘ v krku,“ sdělila CNN Prima NEWS ORL specialistka Renata Taimrová.

„Pokud používáme náplasti okolo úst, tak je lepení i velmi bezpečné, protože je možné pohodově mluvit,“ řekla instruktorka dechových technik Helena Vacková.

ČTĚTE TAKÉ: Žárliví a bez sebeúcty. „Šmíráci“ sociálních sítí trpí úzkostmi častěji než aktivní uživatelé

„Já osobně nedoporučuji lepení úst v plném rozsahu, stačí pouze tenký pásek lékařské náplasti přes střed rtů, kdy kouty zůstávají volné a je možné se dodýchnout ústy,“ řekla zubařka Pavla Hladíková.

„Pokud to chce někdo vyzkoušet a má zjištěno, že jeho nos je zcela průchodný, tak je lepší mouth taping ve formě okrouhlé náplasti,“ dodala Taimrová.

Někteří zaujímají odmítavé stanovisko

„Neexistuje žádná reálná publikace, která by říkala, že to má smysl a pomáhá to. Jen tak někomu slepit pusu není legrace. Může mít nějaké jiné zdravotní obtíže a je hodně pacientů, kteří byli poškozeni touhle ‚chytrou‘ metodou z TikToku, kteří měli apnoické pauzy. Ne, že by jen chrápali, ale byli ohrožení na životě a kvůli tomu, že nešli k lékaři, tak umřeli,“ sdělil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

„To lepidlo, zejména když se potíme, může poškozovat kůži a může vzniknout vyrážka,“ řekla k tématu fyzioterapeutka Iva Bílková.

„Mouth taping je v mých očích nejzazší volba, protože já vím, proč ten pacient nosem nedýchá a jak to napravit,“ dodala Taimrová.

Jestli máte zájem si zalepování úst sami vyzkoušet, poraďte se nejdříve s odborníky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku řádí epidemie chřipky. Počet pacientů prudce stoupá, hlásí SZÚ

Tagy:
spánek pacient Roman Šmucler Česko Česká stomatologická komora Internet náplast