Když „ledňáčkům“ dochází motivace. Expertka radí, jak v předsevzetí zhubnout vytrvat

První měsíc roku 2024 se blíží ke konci, stejně jako motivace a odhodlání řady lidí, kteří si předsevzali, že letos začnou se cvičením. Takzvaní „ledňáčci“ tak mohou dojít do bodu, kdy budou ze svých výkonů natolik zklamaní, že v sebe přestanou věřit. Výživová poradkyně Pavla Pešková Gazdíková pro CNN Prima NEWS poradila, jak ve své snaze dosáhnout cíle vytrvat, a popsala i nejčastější chyby, kterých by se lidé měli vyvarovat.

Téma hubnutí se s novým rokem stává velmi populárním tématem. Fitness centra se plní nově příchozími a motivovanými klienty, stoupá spotřeba zdravějších potravin. Jenže první měsíc končí a odhodlání dosáhnout kýžené číslice na váze upadá. Podle Peškové Gazdíkové může pomoci „sparingpartner“.

ČTĚTE TAKÉ: Česko, země obézních dětí. Tloustnou a málo sportují. Pomůže daň z cukru, říká expert

„Vždy říkám klientům – když chtějí hubnout i s pomocí jídelníčků –, aby si požádali o psychickou pomoc, podporu. Pokud se nebudou cítit dobře, budou o sobě pochybovat, tak mít někoho, kdo je podpoří,“ vzkázala. Myslet by lidé měli i na to, koho si za „kamaráda na cvičení“ vyberou.

Neporovnávejte se s druhými

„Je dobré, aby spolu drželo pohlaví. Ženy hubnou jinak než muži. Když chce chlap hubnout, tak ať je to s jeho kamarádem, bratrem, otec se synem. Na druhé straně by zase měly hubnout ženy se ženami. Každé pohlaví má jinou rychlost hubnutí a projevuje se u něj jinak. Například v různých partiích,“ vysvětlila výživová poradkyně.

V neposlední řadě lidi motivuje vidět výsledky. „Co se u nich zlepšilo. Když si začnou měnit jídelníček a sportovat, tak by se měli dívat na svůj progres,“ pokračovala Pešková Gazdíková. Naopak by se lidé měli vyvarovat porovnávání se s druhými. Právě to je jedním z rizik, když člověk začne cvičit se začátkem nového roku – stejně jako tisíce dalších lidí.

„Pro někoho to může být motivující a jednodušší – začít s kolektivem. Člověk má pocit, že v tom není sám, ale je to iluze. Každý bojuje sám za sebe. Když se porovnáme s druhými, tak to může být demotivující. U sebe výsledky nevidíme, protože třeba potřebujeme něco jiného a nevíme to o sobě. Hodně lidí si myslí, že když zhubla například sousedka Anička, tak to zvládnu také. Jenže roli hraje spousta faktorů: jste stejně staří, hýbete se stejně, máte stejnou genetiku? Dost těžko,“ vysvětlila.

Nastavte si reálné cíle

Původní plán zvednout si sebevědomí, cítit se lépe ve svém těle a dosáhnout změny se nakonec může proti člověku obrátit. „Na začátku procesu – cvičení, změny životního stylu – je skutečně důležité vědět, zda se jedná o mé rozhodnutí nebo kolektivní poblouznění, masáž,“ zdůraznila Pešková Gazdíková. „Stejně tak je nutné mít střízlivé uvažování. Jaká je má výchozí váha? Na jakou váhu, kdy jsem se cítila dobře, se chci dostat? Za jak dlouho mohu zhubnout? Člověk musí vědět, zda si dává reálné cíle, nebo chce mít cestu co nejrychleji za sebou,“ pokračovala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Léky na hubnutí pomohou předcházet nemocem, tvrdí expert. Pro postavu do plavek ale nebudou

Reálné cíle by si měl člověk nastavit a naplánovat, co pro jejich dosažení udělá. „Nemusí to znamenat, že denně uběhnete pět kilometrů. Pokud neradi cvičíte nebo nemáte čas na fitko, dobrou zprávou pro vás je, že hubnout se dá i bez cvičení. Zařaďte do svého plánu častější chůzi a zaměřte se více na kvalitní jídelníček a stravovací návyky. Ty jsou základem úspěchu hubnutí,“ uvedla poradkyně.

Pokud se člověk opakovaně snaží zhubnout za krátký čas a nedosáhne svého cíle, může se to na jeho psychice velmi negativně podepsat. „Nakonec nevěříte sami v sebe. Proto by se neměl člověk dostat do fáze, kdy řeší jojo efekty. Z toho důvodu varuji před rychlými dietami, hladovkami a dalšími. Právě s tím se v 90 procentech případů pojí jojo efekt, který se negativně podepisuje na psychickém zdraví lidí, na jejich nižší sebedůvěře a víře sama v sebe,“ zdůraznila výživová poradkyně.

Hubnutí není životní styl

Jak navíc vyzdvihuje, hubnutí je proces, nikoliv životní styl. „Hubnutí je dočasná záležitost. Je to časově omezený proces dostat se z výchozí na ideální váhu, nemělo by být považováno za životní styl. Během procesu hubnutí probíhá v těle spousta změn. Mění se metabolismus, chutě, sebevědomí i zvyky. Je to transformace těla i mysli,“ podotkla.

Jaké další tipy pro zdravé hubnutí Pešková Gazdíková radí? „Vyřaďte ze svého jídelníčku potraviny, které nejsou zdraví prospěšné. Pravidelně snídejte – nastartujete metabolismus a udržíte správnou hladinu cukru v krvi. To pomáhá k redukci hmotnosti. Stejně tak používejte menší talíře. Jejich používání přirozeně vede ke zmenšení porcí. Čím větší talíř máme, tak podvědomě se ho snažíme zaplnit,“ vysvětlila.

Poslední rada mnohé lidi nepotěší. „Nejezte u televize ani u mobilu. Mozek se nedokáže soustředit na více věcí najednou. Pokud u jídla sledujeme film nebo si čteme zprávy na mobilu, mozek nezachytí okamžik, kdy jsme nasycení. To pak vede k přejídání,“ upozornila.

Pokud dosáhnete svého cíle, čeká vás vytoužená odměna nejen z pohledu spokojenosti s fyzickým vzhledem vašeho těla, ale i z hlediska psychické změny. „Člověku stoupne sebevědomí a vnitřní hodnota. Více si začne vážit sám sebe a možná nám to uzdraví i vztah sám se sebou. V dnešní době se i říká, že kdo nepečuje sám o sebe – o životní styl, stravu a tak dále –, nemá dobrý vztah sám se sebou,“ uvedla výživová poradkyně.

Když se proces stane závislostí

Změna se projeví i ve vašem okolí. „Většinou mi lidé říkají, že si jich začne opačné pohlaví více všímat v souvislosti s atraktivností – lidé se cítí více přitažliví a chtějí pak od života i víc. Mohou změnit práci, chtít být více průbojnější, ambicióznější. Proces hubnutí je dosažení cíle – a když člověk uvidí, že mu to jde a dosáhne pomyslné mety, tak zjistí, že na to má schopnost a může ji aplikovat do dalších oblastí života. Může na sobě začít pracovat třeba po finanční stránce nebo ve spokojenosti ve vztahu, v práci a tak dále,“ doplnila.

Na druhé straně je riziko závislosti. „Mám zkušenost s lidmi, že když nejsou například úspěšní v jiných oblastech, ale jde jim hubnutí, tak s ním nikdy nechtějí skončit. Někteří lidé si z hubnutí udělali životní styl, protože viděli, že jim to jde, jsou v tom úspěšní, že když zhubnou, tak je okolí chválí, jsou atraktivnější. I na tom se může vytvořit závislost,“ dodala s tím, že v takovém případě by měl pomoci právě výživový kouč.

Tagy: