Fiala se rozčílil v Partii: Nebudu lidem lhát. Benzin za 35 korun prostě není možný

Premiér Petr Fiala (ODS) v nedělní Partii

PARTIE Terezie Tománkové 13.3.2022

Nemůžeme lidem tvrdit, že lze jednoduše dosáhnout levných cen pohonných hmot. Všichni se musí omezit, aby se ceny udržely v rozumné míře, řekl v Partii Terezie Tománkové premiér Petr Fiala (ODS). Rozčiloval se také nad některými návrhy na zastropování cen benzinu a nafty. Podle něj by to ničemu nepomohlo a lidé by ve výsledku za palivo zaplatili dvakrát.

„Když si budeme kupovat, co opravdu potřebujeme, udržíme cenu v rozumné míře vzhledem k cenám na mezinárodním trhu. Všichni se musíme trochu omezit. Nakolik to jde, tak to dělejme. Během omikronu jsme jednali rozumně, dávali jsme srozumitelná opatření, veřejnost je akceptovala, a tak to půjde i nyní,“ sdělil Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda například zrušila povinnost přimíchávat do pohonných hmot biosložku. „Udělali jsme několik opatření, co na straně České republiky můžeme s cenou udělat, biopaliva zlevní cenu minimálně o dvě koruny. Zvyšuje to cenu a je to ekologicky zbytečné. Navíc to po nás nechce ani EU a některé další země přimíchávání také ruší,“ uvedl premiér.

Podle něj nelze problém vyřešit mávnutím kouzelnou hůlkou. „Někdo by chtěl zázraky, ale žádné zázraky nejsou. Pohonné hmoty jsou drahé všude v Evropě. Tady žádný zázrak neuděláte. Kdo to říká, tak lže, a já lidem lhát nebudu. Litr benzinu za 35 korun by bylo krásné, ale nejde to. Je potřeba vidět politickou realitu. Odstranili jsme všechny důvody navyšování, které by mohly u nás být,“ rozčiloval se Fiala.

Někteří prodejci pohonných hmot podle něj také ceny zvyšují uměle a je potřeba je hlídat. „Jestli vám někdo během dne dvakrát navýší cenu pohonných hmot, ale nakupoval den předtím, tak tam není žádný důvod, pouze zvýšil marži,“ prohlásil premiér.

Vymezil se také proti nápadu snížit DPH u pohonných hmot. „Snižovat DPH ani pořádně nejde, jsou tu evropská pravidla. Zastropování cen v našem liberálním prostředí je také složité. Tohle nechceme a touhle cestou nepůjdeme. Nemůžeme pomoci všem a nemůže to udělat žádná vláda. Rozpočet to neumožňuje. Nemůžeme dospět k zázraku, když ceny pohonných hmot mají všude nějakou výši. I kdybychom to udělali, jezdili by sem Rakušané, Němci, velké firmy a ceny by se zvedly. Populismus vede jen k tomu, že ti lidé to potom zaplatí dvakrát,“ doplnil předseda vlády.

Tagy: