Fiala se v Kyjevě chtěl zviditelnit. Na Ukrajině neselhal jen Putin, říká ekonom Ševčík

Ekonom Miroslav Ševčík ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, jaké jsou příčiny zdražování.

Co Čech, to politik! (317)

Cesta Petra Fialy do Kyjeva je geniální marketingový tah a zviditelnění, shodli se v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS ekonomové Miroslav Ševčík a Vladimír Pikora. Ševčík navíc prohlásil, že ohledně války na Ukrajině selhali kromě ruského prezidenta Vladimira Putina také všichni politici Západu. Kritika Fialovy cesty je ale ojedinělá, mezi politiky a odborníky převládá kladný postoj.

„Jsem překvapen, jakou roli hraje PR. Politici naprosto selhali. Všichni, od Ukrajiny, Spojených států, zemí NATO i EU. Tohle gesto mělo být před vypuknutím války,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom, proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze a poradce Trikolory Miroslav Ševčík.

Český premiér Petr Fiala (ODS) se do Kyjeva vydal nečekaně v úterý s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, slovinským premiérem Janezem Janšou a polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. Vyjádřili osobně podporu ukrajinské vládě a celé zemi, kterou před třemi týdny vojensky napadlo Rusko. Osobně se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Geniální marketingový tah, bylo to dobré zviditelnění. Možná jednou při obnově Ukrajiny by se nám mohla cesta vrátit, ale na komentování ekonomických dopadů je ještě brzy,“ dodal ekonom Vladimír Pikora.

Ševčík během pořadu několikrát zopakoval, že každá další hodina války je zločinem vůči lidem a vše by se mělo řešit u stolu.

„Všichni si uvědomují složitost situace a mají sebereflexi, že selhali v předešlých letech. Jednání se od roku 2014 nerealizovala. Politici brali hrozby na lehkou váhu a nebrali v potaz geopolitický vývoj. Jsem vždy proti vojenskému řešení. Tady neselhal jen Putin, ale hlavně Západ, EU a USA,“ pokračoval Ševčík v kritice.

Fiala: Důležité je, jak se na to dívají ukrajinští přátelé

Podle bezpečnostního experta Josefa Krause byla na cestě premiérů do Kyjeva nejdůležitější symbolika. „K příslibu podpory samozřejmě mohlo dojít na dálku. Gesto je ale důležité. Věřím, že bylo vítané i pro bojovou morálku Ukrajinců,“ uvedl.

Zda bude mít schůzka reálný dopad, se prý teprve uvidí. Bezpečnostní riziko cesty ale opravdu existovalo, a celá akce mohla dopadnout jakkoliv. „Noční můrou bylo cestu připravovat,“ podotkl Kraus.

Sám Fiala v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS kritiku odmítl, podle něj je ojedinělá a z celého světa zaznívají hlavně hlasy porozumění. „Nejdůležitější je, jak se na to dívají ukrajinští přátelé, jako prezident Volodymyr Zelenskyj nebo premiér Denys Šmyhal. Ti to hodnotí pozitivně. Bylo to povzbuzení a čin, kterým jsme ukázali, že Ukrajina není sama,“ podotkl Fiala.

Tagy: