Protestující novinářka se bojí o své bezpečí: Necítím se jako hrdinka, z Ruska ale neuteču

Protestující novinářka Marina Ovsjannikovová dostala pokutu. Obává se ale v Rusku o své bezpečí.

Ruská novinářka by měla být v pořádku

Ruská novinářka a televizní produkční Marina Ovsjannikovová, která v pondělí s protiválečným transparentem vtrhla do hlavního vysílání ruské státní televize, se obává o svou bezpečnost. Doufá však, že její manifest otevře oči Rusům zaslepeným propagandou, napsala agentura Reuters.

„Za svým činem si stojím, ale teď jsem pochopila škálu problémů, které musím vyřešit, a samozřejmě se extrémně obávám o své bezpečí,“ řekla v rozhovoru s agenturou Ovsjannikovová.

„Rozhodně se necítím jako hrdinka. Opravdu chci věřit, že tato oběť nebyla nadarmo, že lidé procitnou,“ dodala k protestu, za který ji ocenili i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Francie jí ve světle hrozícího postihu nabídla konzulární pomoc.

Ovsjannikovová nemá v plánu utéct z Ruska, doufá ale, že nebude obviněna z trestného činu. Ruský soud jí v úterý udělil pokutu 30 tisíc rublů (6 000 korun), podle agentury RIA Novosti trest padl za porušení pravidel pro pořádání veřejných akcí. Zatím není zcela jasné, zda bude čelit ještě nějakému dalšímu – závažnějšímu obvinění.

Novinářka uvedla, že chtěla udělat něco víc, než jen protestovat proti válce, měla v úmyslu i přímo oslovit ruské občany. „Nebuďte jako zombie; neposlouchejte tuhle propagandu; naučte se analyzovat informace; naučte se vyhledávat jiné zdroje než jen ruskou státní televizi,“ řekla Ovsjannikovová.

Ruští poslanci začátkem března jednomyslně schválili zavedení trestní odpovědnosti s možností uložit až 15 let vězení za dezinformace a za to, co ruské úřady vyhodnotí jako lživé zprávy o ruské armádě. Přísné tresty hrozí také za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k protiruským sankcím. Moskva invazi na Ukrajinu označuje za „zvláštní vojenskou operaci“ s cílem „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu.

Tagy:
válka rozhovor protest Ukrajina televize Rusko Reuters Svjatlana Cichanouská Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Marina Ovsyanniková