Babiš: Fiala se chová jako král k poddaným, vyměnil Slováky za Ukrajince. Vláda zničila V4

Zahraniční politika vlády je aktivistická, zničila V4 (Visegrádskou skupinu). Premiér Petr Fiala (ODS) vyměnil Slováky za Ukrajince. Ve Sněmovně to prohlásil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj nyní proti Bratislavě „probíhá kampaň“. Česká vláda vzhledem k proruským postojům kabinetu Roberta Fica oznámila, že se v příštích týdnech či měsících neuskuteční česko-slovenské mezivládní konzultace.

„Se Slováky jsme měli společný stát 68 let. Je to náš nejbližší soused. Premiér Petr Fiala se chová jako král vůči poddaným. Zásadně narušil vztahy se Slovenskem. Fakt tomu nerozumím. Ficova vláda vznikla ze svobodných a demokratických voleb. To bychom měli respektovat. Proti Slovensku probíhá kampaň,“ řekl Babiš během svého pátečního projevu v dolní parlamentní komoře.

VIDEO: Petr Fiala se vyjádřil ke Slovensku

Reagoval tak na středeční události, kdy Fiala po jednání kabinetu oznámil, že se v příštích týdnech či měsících neuskuteční česko-slovenské mezivládní konzultace. Česká strana to vzhledem ke slovenskému pohledu na klíčová zahraničně-politická témata nepovažuje za vhodné. Fiala ve studiu CNN Prima NEWS dodal, že zatím není jasné, jak dlouho bude pauza mezivládních konzultací trvat.

MOHL BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek se kvůli Slovensku chytl s kolegou z TOP 09. Od Karla ses nenaučil nic, vzkázal

Slovenská vláda od svého jmenování neustále bagatelizuje ruské zločiny na Ukrajině. Například letos v únoru Fico u příležitosti druhého výročí od vypuknutí invaze prohlásil, že „válka začala již v roce 2014 řáděním ukrajinských neonacistů“. Zároveň tvrdil, že se během konfliktu „zabíjejí Slované a Západ tomu přihlíží“.

Česká vláda také vnímá jako velmi problematické setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Babiš přitom ve Sněmovně zmínil, že Rusko je agresorem a že se má napadené Ukrajině pomáhat, setkání Blanára s Lavrovem ale očividně nevnímá jako problematické.

„Že se slovenský ministr setkal s ruským protějškem, je jejich záležitost. Nechápu, proč politici pětikoalice neustále zasahují do vnitřních záležitostí Slovenska a Maďarska. Zahraniční politika vlády je aktivistická a směšná, Fiala tomu nerozumí. Vyměnil Slováky za Ukrajince. Vláda zničila V4, je to velká škoda,“ řekl.

Předseda ANO je přesvědčen, že kroky české vlády mají zajistit, aby se předseda Národní rady Peter Pellegrini nestal příštím slovenským prezidentem. Zároveň se znovu ostře pustil do šéfa slovenské opozice Michala Šimečky (PS), kterého označil za vyslance Bruselu a zeleného šílence. PS a hnutí ANO přitom sedí v Evropském parlamentu ve stejné unijní frakci.

Dostává se Slovensko do izolace?

Fico na rozhodnutí českého kabinetu reagoval následovně: „Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru.“

Fiala s tvrzením slovenského protějšku nesouhlasí. „Žádné vztahy se Slovenskem neohrožujeme. Vůbec to neznamená jakékoliv rušení běžných bilaterálních vztahů a vztahů na pracovní úrovni,“ zdůraznil v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS.

„Slovensko je pro nás bratrská a sesterská země. Jsme historicky provázáni, máme k sobě blízko. Pravdou ale je, že současná slovenská vláda má v klíčové věci diametrálně odlišnou pozici. My si myslíme, že tato pozice nesouzní s pohledem západního světa a že tak trošku nahrává zájmům Vladimira Putina,“ dodal.

Zatímco analytici upozorňují, že by se Slovensko vzhledem ke svým proruským postojům mohlo dostat do podobné politické izolace jako Maďarsko, Itálie oznámila Bratislavě, že plánuje stáhnout ze Slovenska svůj systém protivzdušné obrany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš ostře kritizoval Výborného. Ministr mu nabídl kapesník

Tagy: