Fiala: Zeman by americkou základnu v ČR nepodpořil. Souhlasí s jednáním o obranné smlouvě

Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Petrem Fialou (12. 4. 2022)

Fiala po jednání s prezidentem

Prezident Miloš Zeman souhlasí s jednáním o obranné smlouvě se Spojenými státy, uvedl po pravidelném jednání v Lánech premiér Petr Fiala (ODS). Vojenskou základnu USA v Česku by ale prezident podle Fialy nepodpořil. Dojednávat obrannou smlouvu, kterou má většina zemí v regionu, bude ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Hovořili jsme o situaci na Ukrajině, uprchlické vlně v České republice i české pomoci, kterou poskytujeme Ukrajině,“ přiblížil po jednání v Lánech premiér s tím, že prezident vyjádřil podporu této pomoci a postupu, který volí česká vláda.

Tématem bylo také jednání o obranné smlouvě mezi USA a Českem. „Pan prezident se vyjádřil, že po ruské agresi na Ukrajině bude tuto smlouvu podporovat,“ řekl Fiala. Zeman by podle něj ale nepodpořil americkou základnu v České republice.

Fiala ale zdůraznil že Česko o žádné základně s USA nejedná. „Nikdo nás o základnu nepožádal, my jsme o žádné základně nejednali a není to téma, které by bylo na pořadu dne,“ zdůraznil Fiala.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu uvedla, že chce při jednání ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem po Velikonocích otevřít i téma americké přítomnosti v tuzemsku. Fiala později upřesnil, že šéfka resortu bude v USA dojednávat obrannou smlouvu, ne konkrétní základnu.

V Lánech prezident také požádal předsedu vlády o to, aby ho zastoupil na summitu NATO, kterého se ze zdravotních důvodů nemůže zúčastnit. Lékaři mu totiž doporučili nelétat. „Panu prezidentovi také leží na srdci podpora běloruských studentů. Chce důstojné podmínky pro běloruskou reprezentaci, která je proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi,“ prozradil dále Fiala.

Tagy: