Trumpův exporadce: Putin je staromódní diktátor. V čem Západ chybuje a Němci zklamali?

Ruský prezident Vladimir Putin

Rozhovor s Trumpovým exporadcem

Kdyby byl Trump u moci, chtěl by mít s Putinem dobré vztahy, ale stále by jednal tvrdě. To si myslí jeho poradce Robert Charles O'Brien, který v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS zhodnotil kroky Bidenovy vlády i postoj Německa k válce na Ukrajině.

V době, kdy byl prezidentem USA Donald Trump, Amerika prý bedlivé sledovala, co Rusové dělají. „Tvrdě jsme jednali, ale zároveň si myslím, že by Trump měl býval rád s Putinem dobré vztahy. Mohlo být fajn odvést Putina od Číny a přitáhnout ho více k Západu, ale šéf Kremlu měl evidentně jiné cíle. Je to takový staromódní diktátor,“ uvedl O'Brien.

Pokračoval s tím, že Putin je typ diktátora ze 30. let. „Chce více území. Chce to, co Němci nazývali lebensraum – životní prostor. Vyhrožoval pobaltským státům, vpadl do Gruzie, Moldavska, na Ukrajinu, a to už dvakrát, nedávno vyhrožoval Finsku,“ připomněl. Vzkázal, že je načase, aby Západ začal věnovat pozornost tomu, co Putin říká.

„Myslím, že na západě máme tendenci vyslechnout si, co říká a poté si pomyslet: ‚Proč by Putin vpadl na Ukrajinu a způsobil tak smrt 20 tisíc ruských vojáků a uvalení sankcí na svou zemi? Nebereme ho vážně.‘ To se ale musí změnit,“ apeloval. Rusko podle něj nechce nastolit komunistickou zemi, nýbrž tu imperiální. „Chtějí vrátit staré ruské impérium. Myslím, že válka na Ukrajině přinesla prozření,“ pokračoval.

Dále zhodnotil kroky Bidenovy vlády – nástupců Donalda Trumpa. „Musím uznat, že odvedla dobrou práci ohledně sjednocení Západu. S určitým zpožděním i co se týče dodávek zbraní na Ukrajinu. Posíláme tam těžké zbraně, houfnice, střelivo, minomety s dlouhým dostřelem. Francouzi dělají to samé. Švédi mají skvělý dělostřelecký systém, který posílají Ukrajincům. Takže za toto Bidenovu vládu chválím,“ vyzdvihl.

Němci si nechávají zadní vrátka.

Přesto uvedl jednu zásadní chybu. „A to, že jsme na Rusko ještě neuvalili úplné sankce. Vyjmuli jsme z nich ropu a plyn. Číňané došli k závěru, že Rusové vlastně na válce vydělávají – díky vysoké ceně a navzdory sankcím. To se musí zastavit, je třeba na Rusy uvalit úplné sankce,“ apeloval.

Stejně tak promluvil o tom, jak byl tvrdý k Německu, když ještě pracoval jako prezidentův poradce. „Kvůli Nord Streamu 2. Kvůli tomu, že Němci nedávali 2 % svého HDP na výdaje NATA na obranu, i když to slíbili. Němci nás trochu zklamali. Ale na začátku se kancléř Scholz několikrát vyjádřil poměrně slibně,“ připomněl slib Scholze, že země bude do obrany investovat, aby pomohla Západu.

„Západ Německo potřebuje. Je to kritická, obrovská velmoc nejenom v Evropě, ale ve světovém měřítku. Potřebujeme, aby Německo bylo součástí západního rámce a aby bylo na správné straně nejen ohledně Ruska, ale i Číny. Teď má však Scholz velké zpoždění v německé byrokracii,“ pokračoval a vysvětlil, co tím myslí.

„Nechtějí provokovat Putina. Chtějí si nechat zadní vrátka, aby od něj mohli dál nakupovat ropu a plyn. Potřebujeme na straně Německa vidět nějaký pokrok. Francouzi podle mě odvedli v oblasti diplomacie dobrou práci,“ uvedl na účet Emmanuela Macrona. Toho označil za velmi znalého, schopného diplomata. „Ponechává si s prezidentem Putinem otevřenou komunikační linku, ale zároveň posílá velmi sofistikované a vysoce účinné zbraně Ukrajincům. Hraje tedy velmi chytrou diplomatickou hru, uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel.

Tagy: