Flegr varuje před největšími vlnami pandemie. Zachraňte se sami očkováním, prosí

Jaroslav Flegr v pondělním pořadu Interview na CNN prima NEWS

Rozhovor s Jaroslavem Flegrem

Na podzim nás čeká zatím největší vlna pandemie a mnohem větší ještě v lednu, varoval ve vysílání CNN Prima NEWS evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle něj se lidé mohou zachránit pouze očkováním. Předejít dalším vlnám a zavření škol by mohlo pomoct i pravidelné PCR testování, myslí si. Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka byly současné počty nově nakažených očekávané. Zároveň ale také vyzval k očkování.

„Na podzim nás čeká zatím největší vlna pandemie a mnohem větší ještě v lednu. Budou největší počty nakažených,“ varoval ve vysílání CNN Prima NEWS Jaroslav Flegr.

Podle něj hodně záleží na tom, co vláda udělá po volbách. „Zda bude dál maskovat průběh epidemie a netestovat tam, kde mohou být pozitivní, to znamená na školách. A nebo jestli po volbách opravdu začne s epidemií bojovat,“ vysvětlil s tím, že je potřeba se naočkovat. „Zachraňte se sami očkováním, nikdo jiný to za vás zjevně neudělá,“ apeloval evoluční biolog.

Ve čtvrtek přibylo 917 nově nakažených koronavirem, což je nejvíc od května. Podle Flegra jde o velký nárůst, který je ale přirozený. Jediná cesta podle něj je pravidelně testovat PCR testy. „Máme tu možnost, jak se vyhnout podzimní vlně a zavření škol. Stačilo by masově nasadit PCR testy a jednou za 14 každého pracovníka a studenta otestovat. Pak bychom podzimní vlnu zvládli,“ navrhl Flegr.

„Ale tu zimní stejně ne, stejně se naočkujte,“ upozornil s tím, že česká populace žádnou kolektivní imunitu nemá. „Jinak by čísla tolik nerostla,“ podotkl s tím, že další vlna podle něj už naštěstí ale nebude tolik zabíjet.

Kubek: Snad budou lidé umírat maximálně po desítkách

Naopak podle prezidenta ČLK Milana Kubka byl nárůst nově nakažených očekávaný. „Neočekávám podobný nárůst jako minulý podzim. Očekával jsem, že na konci září budeme mít denně tisíc nových případů, moc jsem se nespletl. Vycházel jsem z vývoje Německa,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Doufá, že se počty hospitalizovaných budou držet ve snesitelných mezích, aby se nemusel omezovat provoz zdravotnictví. „Doufejme, že nám nebudou lidé umírat po stovkách, ale přinejhorším po desítkách,“ prones.

I podle šéfa ČLK je očkování řešením. „Většina lidí, kteří prodělají těžký průběh a půjde jim o život, budou ti, kteří nebyli naočkování. Máme bohužel naočkováno jen 56 procent populace a o další očkování zájem příliš není,“ řekl s tím, že Češi tak budou odsouzeni celou zimu nosit respirátory.

„Máme více informací než před rokem. Jsme schopni covid mnohem lépe léčit. Máme očkování a monoklonální protilátky. Říká se, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, ale každý zbytečně mrtvý člověk kvůli lidské hlouposti, tedy odmítání očkování, je škoda,“ upozornil Kubek.

Tagy: