Epidemie se šíří nejrychleji od května. Za čtvrtek přibylo skoro tisíc nakažených

Testování na hranicích.

Aktuální covidová statistika

Denní počet potvrzených případů koronaviru v Česku přesáhl 900, laboratoře jich ve čtvrtek odhalily 917. Proti středě bylo pozitivních testů o 183 více, v mezitýdenním srovnání o 433. Průměrná týdenní incidence covidu v Česku vzrostla ze 33 na 37 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel, což je nejvíc od konce května. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo na 1,24 z předchozích 1,15. Vyšší bylo naposledy 11. září. Nad hodnotou jedna znamenající zrychlování epidemie se drží od konce srpna.

Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti. V polovině září se denní počty nakažených dostaly nad 500, toto pondělí nad 600, ve středu nad 700 a ve čtvrtek nad 900. Za celé září přibylo v Česku podle statistik téměř 13 tisíc případů, v srpnu to bylo necelých šest tisíc.

Díky očkování a vysokému počtu lidí, kteří už nemoc prodělali, je ale nyní situace příznivější než při loňské podzimní vlně. Před rokem na konci září laboratoře potvrzovaly ze den téměř tři tisíce případů. V meziročním srovnání je situace lepší i v nemocnicích. V současné době je hospitalizovaných s covidem 219 lidí, z toho 35 je ve vážném stavu. Před rokem ležela v nemocnicích s covidem zhruba tisícovka lidí, ve vážném stavu jich byly dvě stovky.

Zemřelých s onemocněním COVID-19 eviduje ministerstvo zdravotnictví podle aktuálních dat 30 475, ve čtvrtek uváděly statistiky o 16 zemřelých méně. Na tento týden připadá zatím devět zemřelých, na minulý 13. Loni touto dobou umíraly zhruba dvě desítky nakažených za den.

Incidenční číslo vzrostlo k pátku téměř ve všech krajích. Vyšší než celorepublikový průměr má Praha, kde je incidence 55, následuje Moravskoslezský kraj v přepočtu s 52 případy a Jihomoravský, Jihočeský a Středočeský kraj, kde je incidence nad čtyřicítkou. Další kraje jsou pod celorepublikovým průměrem. Nejlépe jsou na tom Liberecký a Královéhradecký kraj s 12 případy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc lidí.

Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali kolem 11 tisíc dávek vakcíny proti covidu, zhruba stejně jako před týdnem. Celkem bylo za dobu očkování podáno 11,81 milionu dávek. Plně naočkovaných je v zemi přes 5,96 milionu lidí.

Od loňského března, kdy se v ČR potvrdily první nákazy novým typem koronaviru, se nemoc COVID-19 prokázala u 1 692 412. lidí, přičemž nejhorší situace byla letos v březnu. Celkový počet pozitivních testů dosáhl ve třináctém měsíci epidemie 299 777 a denní průměr se blížil 10 tisícům nakažených. Přes čtvrt milionu nakažených se objevilo ještě loni v říjnu a letos v lednu a únoru. V posledních měsících se jejich počet snižoval, v dubnu klesl pod sto tisíc, v květnu pod 30 tisíc a v letních měsících se držel mezi pěti až šesti tisíci případy. V září ale vyskočil na 12 890.

Počet lidí, kteří v ČR zemřeli po nákaze koronavirem, dosáhl 30 475, z toho téměř pětina (6 069) připadá na letošní březen, který se tak stal nejhorším měsícem. V březnu často umíralo i 200 lidí denně, poté ale trend výrazně zpomalil. Ještě letos v dubnu zemřelo s covidem 2 566 lidí, v květnu to bylo 658, v červnu 76 lidí, v červenci 16, v srpnu 27 a v září 43. Nejhorším dnem byl 3. listopad loňského roku, kdy zemřelo 261 nakažených, následují letošní 15. březen s 237 mrtvými a letošní 8. březen s 236 mrtvými.

Tagy: