Očkovat, očkovat a očkovat. Ministr Vojtěch zavádí nové pravidlo 3O

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch o aktuální situaci i paliativní péči

K pravidlu 3R (roušky, ruce, rozestupy), které provází české občany už více než rok a půl koronavirové pandemie, přidal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zásadu 3O. V Novém dni na CNN Prima NEWS objasnil, že tím nabádá k vakcinaci, protože zkratka znamená „očkovat, očkovat a očkovat“. Ministr také prozradil, že o třetí dávku vakcíny proti covidu mají zájem tisíce lidí.

Ke třetí dávce očkování se mohou Češi registrovat od 20. září. „Zájem je v řádu tisíců. Nejsou to jen senioři, ale také zdravotníci, kteří byli očkováni ze začátku roku. Na vyhodnocení musíme počkat, přece jen doba od spuštění je krátká a musíme vydržet třeba měsíc,“ řekl Vojtěch. Dodal, že proočkovanost mezi lidmi nad 70 je přes 80 procent, celkově u seniorů je nad 70 procenty.

V mladších věkových kategorií je ovšem očkován přibližně jen každý druhý člověk, přičemž hospitalizovaní s covidem jsou v drtivé většině neočkovaní. Jak zbytek populace přesvědčit o významu očkování?

„Je to o roli praktických lékařů, kteří jsou zejména se seniory v největším kontaktu. Jsou hospitalizovaní i lidé kolem 50 let. Pokud s tím chceme něco dělat, tak kromě 3R máme pravidlo 3O, tedy očkovat, očkovat a očkovat. To je jediné řešení,“ vzkázal ministr.

Epidemiolog Roman Prymula ve čtvrtek ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že někteří odpůrci vakcinace mají svůj postoj jen na oko a očkují se tajně. Vojtěch s tímto výrokem ale nesouhlasil. „Neznám každého občana, ale na datech je zřejmé, kolik máme očkovaných. Není možné systém ošidit, protože jedinou možností by bylo, pokud by lékař nezadal data do systému,“ vysvětlil Vojtěch s tím, že zmíněná situace je velice nepravděpodobná.

Komunikace mezi ministerstvy není vždy ideální

Během rozhovoru došlo i na téma důstojného stáří, což bez pochyby znamená i kvalitní zdravotní péči, a to včetně paliativní. Podle Vojtěcha se Česko v tomto ohledu za poslední roky posunulo. „Paliativní péče dříve nebyla hrazena z veřejného zdravotního pojištění, dnes je to úplně jinak,“ uvedl.

Ministr však zdůraznil, že resorty práce a sociálních věcí a zdravotnictví musí spolu v otázce financování lépe komunikovat, protože zdravotní pojišťovny nemohou hradit sociální péči. „Není vždy ideální, že tyto dva světy jsou oddělené. Spadl nám do toho covid, debata o změně legislativy se přetrhala. Doufám, že budoucí garnitura po volbách na debatu naváže,“ přeje si Vojtěch.

Jako příklad dobré spolupráce uvedl centra pro duševně nemocné, kde pracují lidé ze zdravotnictví i sociálních služeb. U obou skupin je jasné, kdo jejich práci hradí.

Tagy: