FOTOREPORTÁŽ: Stanové městečko, republikáni i potyčky. Jak to vypadalo v centru Londýna?

Bůh ochraňuj krále, neslo se během soboty centrem Londýna hlasitě a často. Korunovaci britského krále Karla III. si nenechaly ujít desítky tisíc lidí, které ulice hlavního města Spojeného království vzaly útokem. Nejenže řada z nich přišla k trase královského průvodu již brzy časně ráno, ale mnozí kvůli dobrému místu k výhledu na místě i přespávali. V reportáži CNN Prima NEWS přímo z Londýna se můžete sami přesvědčit, jaká atmosféra zde panovala.

Karel III. a jeho choť, královna-manželka Camilla, byli v posledních dnech kolem korunovace v Londýně naprosto všudypřítomní. Nejen, že prakticky z každého koutu na člověka koukala královská podobizna z vlajek, triček, transparentů či hrníčků, ale královský pár byl i slyšet. „Má manželka a já vám i vašim rodinám přejeme krásný korunovační víkend,“ hlásil z ampliónů na nástupištích londýnského metra hlas samotného krále. Ihned jej doplnila i jeho žena: „Ať už jedete kamkoliv, přejeme vám šťastnou a bezpečnou cestu.“ Karel III. pak ještě dodal: „A pamatujte –⁠ dávejte pozor na mezeru.“ Myslel tím pochopitelně výzvu k opatrnosti na nástupištích.

Královskou korunovaci britského panovníka svět neviděl od roku 1953. Dlouhých 70 let, po které vládla Karlova matka Alžběta II. Většina těch, kteří chtěli sledovat nynější korunovaci, nebyla při té předešlé ještě ani na světě. Dalo se tak čekat, že do ulic Londýna zamíří desítky, ne-li stovky tisíc lidí, kteří se budou snažit aspoň na okamžik zahlédnout britského monarchu a jeho rodinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak korunovaci Karla III. oslavili v Austrálii a na Novém Zélandu? Monarchie tam visí na vlásku

„Přijeli jsme až ze Sydney, z Austrálie,“ popsal v sobotu časně na Trafalgarském náměstí pro CNN Prima NEWS postarší manželský pár od protinožců. Velkou Británii napřed lehce procestovali, ale svůj výlet končili v Londýně na korunovaci. Proslulou lokalitu v centru hlavního města si nevybrali náhodou. Právě zde byla naplánovaná trasa z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, kde dochází ke korunovaci britských panovníků.

„Dorazili jsme včera večer z Birminghamu. Tohle jsme si nemohli nechat ujít,“ řekla mladá Angličanka, která do hlavního města přicestovala i s maminkou a babičkou. Opodál stojící muž se vmísil do diskuze. „To já přijel z Caernarfonu, z Walesu,“ chlubil se muž s britskou vlaječkou v ruce. Tu měl v ruce snad každý druhý příznivec královské rodiny na místě, nakonec ale korunovační den přežilo jen pár z nich.

Prakticky od rána totiž v Londýně vytrvale pršelo. Deštníky se daly využít jen na chvíli, když na trase korunovačního procesu zrovna nebylo nic k vidění, protože jednoduše překážely. V momentě, kdy ulicemi šli například gardisté a některý z návštěvníků nedal dolů svůj deštník, aby nezmokl, vysloužil si takřka okamžité odsouzení a vztek okolního davu, který pořádně neviděl.

Zájem spatřit královskou rodinu byl tak enormní, že na místě docházelo k tlačenicím. A také na ostrá slova. „Vypadněte. Tohle místo je moje. Netlačte se na mě,“ řvala jistá žena u Trafalgarského náměstí hned několikrát na mnoho lidí, kteří se v pozdějších hodinách, čili zhruba od deváté hodiny ráno, snažili protlačit davem, aby měli lepší výhled. I sem totiž mnozí přicházeli velmi časně a někteří zde rovnou přenocovali. Ne však v takové míře jako u aleje The Mall, kde vzniklo doslova stanové městečko.

Republikáni chtěli korunovaci narušit

Sobotní korunovaci se pokusily narušit některé protimonarchistické skupiny. Nejvýraznější protest právě na Trafalgarském náměstí zorganizovalo uskupení Republika, jehož příznivců se zde shromáždilo odhadem okolo stovky. Stejně jako monarchisté zde byli již od brzkého rána a po celý den o sobě dávali náležitě vědět. „Není to můj král,“ skandovali s železnou pravidelností.

Jeden z nich pro CNN Prima NEWS svůj postoj vysvětlil. „Věřím, že jsme si všichni rovni. Koncept monarchie přitom určuje, že je zde jedna rodina nad námi všemi. Shledávám jej velmi urážlivým,“ řekl Brit se žlutým tričkem, který nesl nápis: „Kdo ho zvolil?“, čímž odkazoval na fakt, že král na rozdíl od prezidenta nemusí projít volebním kláním.

Řev republikánů však většinou vyprovokoval okolní dav k bučení. Příznivců monarchie zde bylo jednoznačně mnohem více. Mnozí začali v reakci na republikány zpívat „Bůh ochraňuj krále“, jiní na to šli ostřeji. „Padejte domů,“ skandovali někteří lidé na republikánské „Není to můj král“.

Fyzickým střetům předcházeli policisté, kteří se rozmístili v davu. Vášnivá výměna názorů však probíhala. „Běž do haj*lu,“ odpověděl jeden ze skandujících odpůrců monarchie Velšanovi zmíněnému výše v textu, na jeho slova, aby mu „laskavě přestal řvát do ucha“. Na pěsti nedošlo, snad i proto, že okamžitě dorazila dvojice policistů. Oba pánové jen chvíli pokračovali v diskuzi.

Republikáni skandovali po celé ráno, dopoledne a brzké odpoledne během korunovačního procesu, ale nejvíce byli jednoznačně slyšet v okamžiku, kdy v rozhlase zněl hlas krále. Je pravdou, že velmi hlasití byli i v momentě, kdy kolem projížděl královský kočár s čerstvě korunovaným monarchou, ale v ten okamžik je jednoznačně přehlušilo nadšené jásání ostatních lidí v davu, kteří krále s radostí zdravili. Jásání pokračovalo i při příjezdu druhého kočáru, v němž seděl korunní princ William s manželkou Katherine a jejich dětmi. Od pohledu byli velmi zvědaví zejména mladí princové George a Louis. Jisté bylo jedno –⁠ pro všechny účastníky, ať už z královské rodiny, bezpečnostních složek, či veřejnosti, se jednalo o mimořádnou událost, kterou svět neviděl desítky let.

Stanové městečko uprostřed Londýna

Už v pátek, tedy den před korunovací, bylo na třídě The Mall vedoucí z Buckinghamského paláce, sídla britských monarchů, po celý den velmi rušno. Mnoho lidí si usmyslelo, že aby si zajistili co nejlepší „flek“ s výhledem na královskou korunovaci, bude na místě raději stanovat a přespávat. „Jsme tu od včerejšího poledne,“ řekla CNN Prima NEWS mladá Angličanka. V Londýně je doma, přesto se rozhodla dva dny před korunovací jít stanovat k trase celého procesí. Ona i její mladí kamarádi na to byli dobře připraveni. „Máme spacáky, alkohol, deky, svačinu a nadšení. To je to hlavní,“ popsala s úsměvem.

Událost si nenechali ujít ani lidé, kteří cestovali do Londýna až ze zámoří. „Máme matrace, spacáky, cestovní polštářky, oblečení, vodu, šampaňské, pivo, jídlo a transparenty, které jsme zatím uklidili kvůli dešti a dekoraci,“ shrnula celou svoji výbavu postarší Američanka z texaského Houstonu. Královskou rodinu podle svých slov sleduje již od chvíle, co si současný král Karel III. ještě coby korunní princ vzal princeznu Dianu. „Už jen být součástí této historie je úžasné,“ dodala Američanka.

Nadšení neskrýval ani další ze stanujících, Kanaďan z Toronta. Měl jasno, že korunovace je jedna velká oslava. „Podívejte se, jak se zde sešly tisíce a tisíce lidí. Bude to dobrá oslava. Možná nám trochu zaprší, ale rozhodně to nepodlomí ducha přítomných,“ popsal. Další muž, tentokrát z Nového Zélandu, se s rodinou rozhodl „utábořit“ poblíž Westminsterského opatství. „Plno lidí se rozhodlo stanovat u Buckinghamského paláce, tak jsme si řekli, že když to rozbalíme poblíž Westminsteru, nejspíš budeme mít větší šanci na dobrý výhled,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. A dodal, že déšť ho rozhodně nezlomí.

Na korunovaci vyrazili i našinci. Mladá Češka pocházející z okolí Prahy zmínila, že se velmi těší, až uvidí královskou rodinu na vlastní oči. „Hlavně krále Karla. Zatím je tu ale spousta lidí, tak uvidíme, kolik jich ještě přijde,“ řekla v pátek. A jistý Slovák se svojí rodinou na korunovaci přijel, aby viděl „jedinečný zážitek, který se stane jednou za život“. Neobával se počasí ani problémů s bezpečností. „Určitě je to špičkově pokryté, i když je zde hodně lidí,“ řekl redakci.