GALERIE: Obrovský Měsíc se téměř „dotýkal“ Země. Češi zažili další superúplněk

V noci ze středy na čtvrtek nastal superúplněk. Jde o jev, kdy je Měsíc v úplňku a zároveň se nachází nejblíže k Zemi. Diváci se s redakcí CNN Prima NEWS podělili o mnoho zajímavých fotek. Úkaz se letos objevil již podruhé, první superúplněk nastal v červnu.

Lidé měli především ve středu večer možnost vidět na obloze nebývale velký Měsíc, a to neobvykle blízko od Země. Superúplněk, superměsíc či velký úplněk je označení astronomického jevu, kdy se naše družice procházející ve fázi úplňku na své eliptické dráze nejvíce přiblíží k Zemi.

Měsíc kolem planety obíhá po mírně výstředné elipse. Někdy je tak k Zemi blíže (v takzvaném přízemí) a někdy dále (v odzemí). Časy přízemí a odzemí nastávají v různých fázích Měsíce. Pokud je přízemí v době úplňku, je tento úplněk o něco větší než ty, které se s dobou přízemí neshodují. Vzdálenost Měsíce od Země se při různých přízemích liší.

Podle Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě se Měsíc ve středu dostal nejblíže k Zemi v 11:09 našeho času, a to na vzdálenost 357 263 kilometrů. Ve fázi úplňku se pak ocitl ve 20:38. Při červnovém superúplňku byl Měsíc v přízemí ve vzdálenosti 357 428 kilometrů od Země.

„Co vždy zaujme bez ohledu na velikost úplňku, je východ Měsíce nad obzorem. Optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru, v nás skutečně vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský,“ dodal astronom.

Tagy:
věda planety vesmír Země družice úplněk superúplněk Měsíc galerie Petr Horálek superúplněk 2022 Fyzikální ústav v Opavě