Gastroodpad je skvělá surovina. Na biometan ze stanice EFG u Vyškova ujedou auta miliony kilometrů

U jihomoravského Vyškova zahájila provoz jedna z největších biometanových stanic v Česku. Z bioodpadu se v ní vyrábí elektřina, teplo, ale hlavně plyn. Na biometan ze stanice EFG Vyškov BPS, patřící do investiční společnost Energy financial group (EFG), by 2 200 aut na BioCNG najelo až 45 milionů kilometrů. A to jen z odpadu, jako jsou například kuchyňské zbytky, které by se jinak vyhodily. Podobné bioplynové stanice jsou důkazem toho, že třídit bioodpad do hnědých popelnic má smysl.

Symbolickým pokřtěním ventilu se u Vyškova spustila zrekonstruovaná biometanová stanice, která prošla nejen kompletní renovací, ale i výrazným rozšířením provozu. Způsob zpracování odpadu ve společnosti EFG Vyškov BPS je technologicky nejvyspělejší a k životnímu prostředí nejšetrnější, který v ČR existuje. „Jsme schopni zpracovat 30 000 tun odpadu ročně a ekvivalentem je nějakých 2 200 domácností ročně, které jsou vytápěny zemním plynem,“ okomentoval zahájení provozu Pavel Bureš, technický ředitel EFG.

Plyn z bioodpadu, který tato stanice vyrábí, se pouští do potrubí, kterým se po Evropě rozvádí zemní plyn. „Biometan je komodita, která je vlastně totožná se zemním plynem,“ říká Tomáš Voltr, výkonný ředitel EFG.

Větší množství plynu, tepla i elektřiny může vyškovská bioplynka vyrábět i díky větší tzv. příjmové hale. Ročně jí projde až 30 000 tun bioodpadu. „Pro naši bioplynovou stanici ve Vyškově získáváme nebo svážíme do ní odpad v podstatě ze všech sousedních krajů,“ vysvětluje Ondřej Černý, ředitel divize EFG Logistics.

Společnost zajišťuje rozmístění a svoz nádob nejen na gastroodpad pro partnerské obce a firmy v rámci České republiky. Zaměřují se i na Olomoucký, Moravskoslezský, Jihomoravský a Zlínský kraj. Kompletní seznam zpracovávaných odpadů naleznete zde. Disponují zde oprávněním k nakládání s odpady podle zákona o odpadech nebo podle zvláštních právních předpisů.

Gastroodpady vznikají v jídelnách, stravovacích zařízeních, restauracích i v domácnostech. Tento druh odpadu má kód 20 01 08 – Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven. Současná právní úprava zcela zakazuje zkrmování zvířaty a dále stanovuje, že odpady ze stravovacího systému nesmí být shromažďovány ani likvidovány společně s komunálním odpadem.

Technologie EFG Vyškov BPS je založena na principu oběhového hospodářství. Bioplynová stanice je energeticky zcela nezávislá a je zde možné ekologicky likvidovat a maximálně využívat široké spektrum odpadů.

Navezený odpad, například prošlé potraviny ze supermarketů nebo domácností, se v nejmodernější lince zbavují původních obalů, pak padají do prostoru, kde se zahřívají. „Následně probíhá klasická fermentace, kdy při 42 stupních se tvoří ten samotný bioplyn,“ říká Pavel Bureš, technický ředitel EFG.

EFG VYŠKOV BPS

Bioplynová stanice ve Vyškově (EFG Vyškov BPS s.r.o.) je projektem společnosti Energy financial group a.s., který vznikl za účelem ekologického odstranění a energetického a materiálového využití bioodpadů. Svojí technologií a parametry je v rámci České republiky zcela výjimečný, a to především díky možnosti zpracování široké škály odpadů včetně jejich obalů.

Po výrobě plynu tak zůstává jen dokonale vyčištěný plast, který se buď ekologicky spaluje, nebo recykluje. Samotný bioplynový proces také produkuje malé množství odpadu. „Finálním odpadním produktem je vlastně certifikované hnojivo,“ popisuje výrobní proces technický ředitel Pavel Bureš.

Výroba ve Vyškově skvěle zapadá do plánované cesty od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům, ale především skvěle doplňuje energetický mix. „Ještě letos budeme navyšovat kapacitu biometanové stanice v Rapotíně na 40 gigawatthodin. Ještě letos bychom měli v LG vyprodukovat nebo mít maximální produkční kapacitu 70 gigawatthodin ročně,“ prozrazuje plány do budoucna Tomáš Voltr, výkonný ředitel EFG.

Bioplynových stanic vyrábějících zelený plyn jako je ta ve Vyškově bude v Česku zřejmě nadále přibývat. Brzy jim totiž skončí dvacetileté období garantované podpory ceny bioplynu, a produkce biometanu se tak pro ně stane výhodnější.Konkrétně EFG plánuje do roku 2025 produkovat až 100 GWh tohoto nízkoemisního plynu ročně.

Tagy:
odpad zemní plyn Jihomoravský kraj Vyškov Česko bioplyn biologicky rozložitelný odpad REBIOS