Generál Pavel: S Ruskem se nedá jednat v rukavičkách. Summit NATO považuji za úspěšný

Generál Petr Pavel

Válka na Ukrajině (28.3.2022 14:00)

Rusko se chová jako agresor a je třeba s ním takto zacházet, uvedl generál Petr Pavel v rozhovoru pro Tiskovou agenturu Slovenské republiky (TASR). V něm bývalý druhý nejvyšší představitel NATO mimo jiné hodnotil čtvrteční summit Severoatlantické aliance.

Lídři zemí Severoatlantické aliance minulý týden na mimořádném summitu v Bruselu odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině, vyzvali k potrestání válečných zločinů a varovali Moskvu před použitím chemických zbraní. Ve společném prohlášení se také shodli na dalším posílení východního křídla bloku.

„Ukrajina potřebuje vědět, že v tom není sama. Zároveň potřebuje vědět, že jí maximálně pomůžeme s tím, co se jí nedostává, aby se mohla efektivně bránit. Z tohoto pohledu summit hodnotím jako úspěšný a jako velmi konkrétní,“ komentoval pro TASR generál Pavel.

Státy Severoatlantické aliance Ukrajině poskytnou další vojenskou podporu včetně ochrany proti chemickým či jaderným zbraním. Summit NATO podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) vyslal signál o pomoci Ukrajině s tím, že se válka nesmí rozšířit. S tím souhlasí i Pavel.

„Rusko se chová jako agresor a je třeba s ním takto zacházet. Bez ohledu na to, že je to velká země a má jaderné zbraně. S agresorem se jednoduše nedá jednat v rukavičkách. Západ ukázal v tomto směru mimořádnou soudržnost. Při vyjádření pomoci Ukrajině i při dodržování sankcí,“ řekl.

Podle Pavla ruská armáda od začátku války již několikrát ukázala, že má mnoho nedostatků. „Na druhé straně Ukrajina i s pomocí Západu prokázala nejen obrovské odhodlání, ale také dovednosti při obraně. Rusko už dnes začíná měnit své cíle – od donucení Ukrajiny k úplné kapitulaci ke kontrole alespoň klíčových oblastí,“ dodal generál.

Narážel tím na páteční prohlášení ruského ministerstva obrany. Podle něj „byla první fáze vojenské operace na Ukrajině z větší části dokončena“. Rusko se nyní má zaměřit především na úplné „osvobození“ východoukrajinského Donbasu.

Tagy: