GLOSA: Džihád nesouvisí s islámem. Začněme si na to zvykat

Svět islámu je složitý (ilustrační foto).

Džihád nesouvisí s islámem. Jednoduchá věta o čtyřech slovech, která mě velmi zaskočila, když jsem ji slyšel z úst dvou vysokoškolsky vzdělaných lidí, se kterými jsem nedávno zašel na pivo. Věta, po které další diskuze nad pěnivým mokem nedávala smysl. Věta, která umí dnes šokovat. A co zítra?

V hospodě u piva se řeší fotbal, holky, politika a války. Pořád se hodně diskutuje o Ukrajině a Rusku, ale nově má plno lidí potřebu vyjádřit svůj názor na izraelskou odplatu za krvavé běsnění, které vzešlo z dílny teroristického hnutí Hamás.

Nad orosenou sklenicí padají různá moudra. Že si Izrael za teroristické útoky může tak trochu sám, že Benjamin Netanjahu je špatný premiér, že izraelské výzvědné služby totálně selhaly. Padají věty, které se dají rozebírat, vyvracet, podporovat, prostě plyne diskuze.

A pak padne věta, která změní náladu u stolu: „Džihád přeci vůbec nesouvisí s islámem.“

Chvíli koukám jako dvouleté dítě na ohňostroj, pak se snažím oponovat a vysvětlovat. Snažím se kolegům u stolu vysvětlit, že džihád je náboženská povinnost, na jejímž základě mají muslimové o svou víru pečovat, chránit ji a rozšiřovat dál. Snažím se mluvit o tom, že nejde jen o džihád se zbraní v ruce, ale islám zná také džihád srdcem či slovem. Ale už mě u stolu nikdo neposlouchá, debata skončila, protože jsem zpátečník, který nechápe, že džihád s islámem přeci nesouvisí a celé to na Západě prý špatně chápeme.

Názory se urvaly z řetízku, na kterém je držela fakta

Platím, jdu domů a přemýšlím o světě islámu, o džihádu, o vysokoškolském vzdělávání v Česku, o současné Evropě, o moderních myšlenkových proudech, o moderním světě, o světě, kde si každý říká, co chce...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kadyrov vede džihád proti ukrajinskému satanismu

Jedna věc jsou názory, druhá věc jsou fakta. Na názorech se neshodneme, na faktech bychom se shodnout měli.

Dnes žijeme v době, kdy se může tvrdit ledacos. Třeba že judaismus nesouvisí s Jeruzalémem, křesťanství nesouvisí s Římem, Země je placatá, hlavním městem České republiky je Jihlava a Elvis žije v zapadlé vesnici u Mikulova...

V současném světě může kdokoliv tvrdit cokoliv, ale racionální diskuze tím v podstatě končí. Jedince, kteří tvrdí, že země je placatá a džihád nesouvisí s islámem, je nutné vzdělávat, ale je to velmi těžké. Po odchodu z hospody jsem měl pocit, že někomu přeskočilo. Možná ale podobný pocit mívají i apoštolové placaté Země...

Přesto je nutné snažit se dál s takovými lidmi pracovat. Je potřeba dál s nimi mluvit, snažit se je posouvat dál, nezlomit nad nimi hůl. Proč? Třeba už jen kvůli tomu, že mají volební právo a ovlivňují svými názory a postoji životy těch, kteří jsou přesvědčení, že Země je kulatá a džihád s islámem souvisí. Pokud nad nimi zlomíme hůl, můžeme se jednoho dne probudit do světa, kde se Země pod našima nohama nebezpečně zplacatí.

Tagy: