GLOSA: Eurovolby jsou pro vládu větší průšvih, než se zdá. Lidé přestávají věřit systému

Eurovolby jsou hlasováním druhého řádu a bývá obvyklé, že v nich strany vládnoucí doma nevyhrávají. Nadšení a radostné výkřiky, které se po oznámení výsledků ozývaly štábem koalice Spolu, byly přesto neadekvátní. Ukazuje se totiž, že naštvanost velké části voličů v Česku (podobně jako v mnoha dalších evropských zemích) je mnohem větší, než se myslelo.

Hlavní sdělení voleb je jasné: Hnutí SPD už je pro své potenciální příznivce málo radikální. Koalice Okamurovy strany s Trikolorou získala jediný mandát a to ještě ne pro lídra Petra Macha, ale pro „extremistu“ Ivana Davida.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní pětikoalice dostala facku. Babiš bude mít nabito nejen do sněmovních voleb

Hlasy rozhořčených přitom sbírali hlavně Přísaha s Motoristy a také koalice Stačilo! vedená šéfkou KSČM Kateřinou Konečnou. Dohromady pak včetně SPD a Trikolory získaly strany z okraje politického spektra 5 mandátů, tedy jen o jeden méně než Spolu. Něco hlasů (2,15 %) pobralo i hnutí PRO Jindřicha Rajchla. Vyjádřeno v procentech, protisystémové, radikální, chcete-li (v některých případech) extremistické strany, volilo 27,7 procenta hlasujících. S takovým výsledkem se dají vyhrát sněmovní volby.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Jistě, zopakujme, že eurovolby představují jiné hřiště, než jaké je při hlasování o Poslanecké sněmovně, voliči mají tendenci více experimentovat. I tak jde ale v historii samostatného Česka o unikátní úspěch stran, které sázejí na ty nejvíce zklamané. Můžeme si to pojmenovat ještě konkrétněji. Přísaha s Motoristy, Stačilo!, SPD s Trikolorou a PRO obdrželi hlasy více než 800 tisíc občanů.

V následujících týdnech a měsících se bude horečně řešit, jak je to možné, kdo ze zástupců mainstreamových stran a kde udělal chybu. Lze očekávat, že se dozvíme dvojí: vládní partaje špatně vysvětlovaly své (v jádru správné) kroky a že čeští (a další evropští) voliči byli ovlivněni i ruskou propagandou. Problém je, že to prostě vzhledem k počtu protestních hlasů není vůbec věrohodné.

Spíše se zdá, že vládní politici, marketéři a část médií tak dlouho označovali všechny kritiky kabinetu za nedemokraty a ruskou pátou kolonu, až části voličů došla trpělivost a schválně hodili do urny lístek těm, kdo se zdají nejostřeji stát proti „systému“. Systému, kterému už nevěří a mají pocit, že nefunguje v jejich prospěch. A tohle je třeba řešit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tisková konference Přísahy a Motoristů po zveřejnění výsledků voleb

Tagy:
Andrej Babiš Evropská unie volby SPD vláda Kateřina Konečná Česko Ivan David Svoboda a přímá demokracie volby do Evropského parlamentu Trikolóra hnutí občanů PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty Filip Turek Petr Mach Motoristé sobě Stačilo!