GLOSA: Vítězové do Zemana nekopou. Slova Němcové ji řadí mezi ukřivděné

Senátorka a ikona ODS Miroslava Němcová měla potřebu veřejně sdělit, že dění kolem bývalého prezidenta Miloše Zemana je ubohé a že ona ho rozhodně nelituje. O Zemanovi se nic nového nedozvídáme, dozvídáme se ale mnohé o uvažování ženy, která má svůj politický vrchol již za sebou.

Zeman si v blízkosti Pražského hradu otevřel novou kancelář, která není uzpůsobená tomu, aby ji navštěvoval člověk na vozíčku. Scéna, kde spolupracovníci táhnou nemohoucí bývalou hlavu státu do schodů, vyvolává různé reakce.

ČTĚTE TAKÉ: To se mu někdo mstí? Zeman je kvůli kanceláři terčem posměchu, úřadovat bude z „ložnice“

Exprezidenta můžeme litovat, můžeme se mu mstivě posmívat, můžeme mlčet a nevracet se k tomu, že jeden z největších polistopadových politiků končí svou kariéru jako stařec neschopný pohybu. Všechny reakce na Zemanovo odcházení (nebo přicházení do nové kanceláře) ale nevypovídají nic nového o bývalém prezidentovi, hovoří ale mnohé o nás samých.

K inauguraci nového prezidenta došlo 9. března. To je datum, kdy definitivně skončila Zemanová éra, to je milník, od kterého dějiny budou hodnotit počínání Petra Pavla. Je to den, kdy definitivně z české politiky zmizel Zemanův vliv. Bývalý hradní pán bude stále dostávat mediální prostor, aby čas od času ohodnotil počínání svého nástupce či zkritizoval vládu Petra Fialy, ale reálnou moc dávno ztratil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemanova ostrá slova rozbouřila politiky. Fiala se rázně ohradil, opozice exprezidenta chválí

Po deseti letech na Hradě lze konstatovat, že Zeman žádnou klíčovou bitvu o budoucnost Česka nevyhrál a do politického důchodu rozhodně neodchází jako vítěz. Kdybychom mu hodně fandili, tak si můžeme vypůjčit slova Václava Klause a prohlásit, že Zemanova epocha byla jedna velká nevýhra.

Zemana oživují fanoušci i nejzarytější oponenti

Večírek skončil, světla jsou vypnutá, zpěvačka je dávno v šatně a hostinský zvedl i židle. To, že opilec na rohu ulice dál zpívá svůj teskný song, určitě neznamená, že mejdan pokračuje. Je prostě konec a duch Miloše Zemana budou do veřejného prostoru vracet jen jeho největší fanoušci. A také jeho největší oponenti.

Senátorka Miroslava Němcová nevyužila šanci mlčet a rozhodla se, že si do exprezidenta a jeho týmu znovu kopne. Když v roce 2018 odešla z Vladislavského sálu během Zemanovy inaugurace, mělo to styl. Když nyní píše, že Zemana rozhodně nelituje, tak už to žádný styl nemá, je to jen taková malá facka někomu, kdo dávno leží v politickém koutě.

Na podzim 2021 koalice SPOLU vyhrála parlamentní volby a ve štábu ODS se mohla radovat také Němcová. Padaly hlasy o tom, že demokracie a zodpovědnost zvítězily nad Babišovým populismem i nad Zemanovým intrikářstvím. Na konci ledna pak prezidentské volby vyhrál Petr Pavel a Němcová se znovu mohla radovat, že na Hradě nebude Babiš, kterého si Zeman přál a projevoval mu výraznou podporu.

K vítězům patří nadhled a velkorysost. S politickým soupeřením nemá tweet Němcové nic společného, osobně její slova čtu jako pavlačové prskání člověka, ve kterém zůstala křivda. Skuteční vítězové si ale křivdu životem nevláčí, protože křivda (zřejmá i podvědomá) brzdí. Její výrok je lidsky nízký a hlavně politicky úplně zbytečný. Senátorka si myslí, že říká něco o Zemanovi a jeho týmu, nejvíce ale říká sama o sobě.

Tagy: