Z Ruska odchází i řetězec H&M. Ještě před koncem ale dočasně pobočky otevře

Taška značky H&M

Válka na Ukrajině (19.7.2022)

Švédský oděvní řetězec H&M se připojil k dalším společnostem, které v Rusku zcela skončí. Druhý největší prodejce módy na světě to oznámil na svém webu. Společnost už začátkem března v reakci na rozpoutání války na Ukrajině svou činnost v Rusku pozastavila.

„Po pečlivém zvážení a vzhledem k současné situaci považujeme za nemožné, abychom v Rusku nadále podnikali. Jsme hluboce zarmouceni dopadem, který to bude mít na naše kolegy,“ uvedla generální ředitelka Helena Helmerssonová ve zveřejněné tiskové zprávě.

Ve svém prohlášení firma také poděkovala jak zaměstnancům, tak věrným zákazníkům. Krok se dotkne zhruba 6000 pracovníků. Společnost má v Rusku 170 kamenných obchodů, ukončí také jejich webové prodejní kanály.

Řetězec H&M se rozhodl před odchodem z Ruska tamní pobočky dočasně otevřít a doprodat zboží, které v nich má. Očekává se, že likvidace bude stát přibližně dvě miliardy švédských korun (4,6 miliardy korun). Částku firma zahrne do výsledků za třetí čtvrtletí jako jednorázové náklady.

Společnost již 2. března, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zavřela v zemi všechny obchody a zastavila prodej zboží. To postupně udělalo několik dalších maloobchodních prodejců, například společnosti Inditex či Adidas. Americký maloobchodní řetězec TJX a největší polský maloobchodní prodejce módy LPP se rozhodly své obchody v Rusku prodat.

Švédská společnost H&M vznikla roku 1947 ve švédském Västeråsu. Nejdříve vyráběla pouze dámské oblečení pod značkou Hennes. V roce 1968 koupil její majitel firmu Mauritz Widforss a začal prodávat i pánské zboží. Dnes je skupina, do níž patří například i značky COS nebo Weekday, druhým největším prodejcem módy na světě.

Rusko, zasažené sankcemi za agresi vůči Ukrajině a také problémy v dodavatelských řetězcích, legalizovalo takzvaný paralelní dovoz. Ten umožňuje maloobchodníkům dovážet výrobky ze zahraničí bez souhlasu vlastníka ochranné známky. Paralelní dovoz média připomínají také v souvislosti s prodejem mobilních telefonů.

Tagy: