Hadamczik: Nebýt války, Rusáky jsem na MS vítal. Vždy přinesli napětí a atmosféru

Bývalý trenér národního týmu, dnes prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik

Hadamczik a Šlégr zhodnotili výkon českého národního týmu na mistrovství světa v hokeji

Do neděle byl posledním trenérem české reprezentace, který získal na seniorském hokejovém mistrovství světa medaili. Alois Hadamczik v pořadu 360°na CNN Prima NEWS podotkl, že bronz z posledního šampionátu ve Finsku má obrovskou cenu. Je otázkou, zda by konečným pořadím zamíchali tradičně silní Rusové, kteří byli z MS kvůli pokračující invazi na Ukrajině vyloučeni. Nebýt války, Hadamczik zápasy s odvěkým českým či československým rivalem vždy vítal.

„Musíme se dívat, proč Rusové na mistrovství nebyli. Je to důvod morální. Pokud probíhá na Ukrajině zabíjení dětí a rodin a bombardování, tak i když za to sportovci nemůžou, dělají své zemi reklamu. Snažíme se zuby nehty, aby válka skončila. Musel jsem být pro jejich vyloučení,“ okomentoval Hadamczik absenci Ruska a Běloruska na letošním světovém šampionátu v ledním hokeji. Zákaz navíc platí i pro rok 2023, kdy se bude hrát v Lotyšsku a opět ve Finsku.

Rusko by jinak bez debat patřilo mezi nejužší okruh favoritů na medaili. „Kdyby válka nebyla, Rusáky jsem na MS vítal. Vždy přinesli napětí a atmosféru. Když hráli Češi a Rusáci, nebylo v jediné restauraci volné místo. Momentálně ale šel sport stranou,“ uvedl trenér, který má ze seniorského MS celkem tři medaile – stříbro z roku 2006 a bronzy z let 2011 a 2012.

Bývalý hokejista, mistr světa z roku 2005 a olympijský vítěz z Nagana 1998 Jiří Šlégr v pořadu 360° dodal, že absence Rusů turnaj samozřejmě ovlivnila, ale na to se v průběhu turnaje už nikdo nesoustředil. „Řešit, jestli byli, nebo ne, není rozhodující. Důležitá je medaile,“ podotkl Šlégr.

První pětka na titul nestačí

Češi získali medaili po deseti letech. Národní tým táhla hlavně první útočná formace ve složení David Pastrňák, David Krejčí a Roman Červenka. Poslední jmenovaný ovládl díky 17 bodům za pět branek a dvanáct asistencí produktivitu turnaje, Pastrňák se pak se sedmi góly stal jedním ze tří nejlepších střelců mistrovství, i když po příletu z NHL zasáhl až do čtvrtého zápasu ve skupině.

„Trochu mi chybělo, že se nepřidali kromě výtečného Matěje Blümela další hráči. Mají větší potenciál, než ze sebe dostali. Kdyby první pětce pomohla další, mohli jsme pomýšlet i na finále. Jedna pětka ale na titul nestačí,“ uvedl Hadamczik.

Medaile je nová zkušenost, s jídlem roste chuť

Česko čeká pořádání hokejového svátku v roce 2024 a Hadamczik má už předem lehké obavy. „Pastrňák si výkonnost udrží, ale nevíme, jak na tom budou Krejčí a Červenka. Nastupující hráči měli být na letošním MS produktivnější,“ podotkl trenér a jmenoval například Matěje Stránského, který v posledních letech střelecky zářil v české i švýcarské nejvyšší soutěži. „Je potřeba, aby se k rozdílovým hráčům přidali další,“ vzkázal Hadamczik.

Šlégr upozornil, že Česko má pořád v záloze mladé hokejisty, kteří mohou za dva roky národní tým táhnout. Zmínil útočníky Caroliny Hurricanes Martina Nečase nebo 18letého benjamínka české sestavy na letošním MS Davida Jiříčka z Plzně. „Jevil se dobře, i když toho moc neodehrál. Pro kluky je medaile nová zkušenost, s jídlem roste chuť. Začal bych na příštím šampionátu, kluci pojedou do stejného místa s novým nábojem,“ vyhlíží Šlégr obhajobu cenného kovu.

Tagy:
válka Ukrajina David Pastrňák hokej sport Rusko Jiří Šlégr IIHF bronz Alois Hadamczik Matěj Stránský MS v hokeji 2022