Hádka o příčinu zdražování: Kupka a Fiala se překřikovali kvůli válce a Green Dealu

360° (824)

Na tom, co stojí za krizí, se kterou se nyní potýká Česká republika, se v pořadu 360° neshodli místopředseda hnutí Radim Fiala (SPD) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zatímco podle vládního zástupce lze nynější situaci připsat invazi na Ukrajině, podle opozičního politika stojí za vysokými cenami energie Green Deal, tedy Zelená dohoda pro Evropu, kterou iniciovala Evropské komise.

„Je zřejmé, že na tuhle situaci žádný stát nemůže reagovat tak, aby dokonale zaplatil výkyv energií, který způsobila ruská invaze na Ukrajinu. To je ten pravý důvod,“ sdělil Kupka jasně. Ohrazoval se tak proti kritice opozice, která často namítá, že vláda používá válku jako argument na cokoli.

„Green Deal je pravá příčina zdražování. Cena energií se začala zvyšovat už před válkou,“ oponoval ostře Fiala. Podobný argument nedávno vznesl i prezident Miloš Zeman, který sdělil, že jednou z podstatných příčin energetické krize je zelený fanatismus.

Ukrajinu jsme si nevymysleli

„Největší vliv měla válka. Pokud chceme ven z problémů, musíme zjistit, jak využívat další zdroje. Ani já, ani vy jsme si útok na Ukrajině nevymysleli. A to je hlavní důvod zdražení,“ oponoval místopředseda ODS. A kabinet Petra Fialy (ODS) podle něj udělal řadu užitečných kroků.

„Shodnou se na tom všichni, kdo rozumí energiím i ekonomice,“ obhajoval kroky vlády. Koalice nyní například schválila návrh takzvaného úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 tisíc korun.

„Píší mi firmy, majitelé pivovaru apod. a ptají se, jak dlouho to ještě bude trvat, proč s tím nic neděláme,“ kritizoval dále předseda poslaneckého klubu SPD. Nelíbí se mu, že na pomoc firmy nedosáhnou. Zároveň dodal, že vládní zástupci neřeší inflaci, a obává se tak zhroucení státního rozpočtu.

„Lidé nám vyčítali, že jsme šetřili, ale kdybychom to neudělali, tak by schodek rostl víc. To by se ohrozil rating, navýšily by se úrokové sazby. Česká republika je sice, co se týče zadlužení, na dobré pozici, roste to ale dramaticky,“ dodal Kupka.

Tagy: